Noord-Syrië: 3 miljoen mensen kampen met een watertekort
Meer dan 3 miljoen mensen in Noord-Syrië worden geconfronteerd met een nijpend tekort aan drinkbaar en schoon water. In de ontheemdenkampen breken wateroverdraagbare ziektes uit als diarree, hepatitis en schurft uit. Bovendien woedt in het noordwesten een nieuwe golf van COVID-19, het gebrek aan water bemoeilijkt de hygiënemaatregelen die essentieel zijn voor de preventie en behandeling van het virus.
Humanitair budget voor wateractiviteiten fors gedaald
Na tien jaar oorlog is de infrastructuur voor water en sanitaire voorzieningen quasi onbestaande. In heel Noord-Syrië proberen humanitaire actoren water en sanitair te voorzien voor de ontheemde bevolking, maar vooral door verminderde financiering voor zulke activiteiten, is het bijna onmogelijk om iedereen te bedienen. Het totale budget voor zogenaamde WASH-operaties binnen humanitaire hulp bedraagt nog slechts een derde van dat van vorig jaar.
Geen water meer naar verschillende kampen
Door die daling in de financiering hebben veel organisaties het vervoer van water naar verschillende kampen moeten stopzetten. Met drastische gevolgen. In Deir Hassan bijvoorbeeld zagen we de watergerelateerde ziekten stijgen met maar liefst 47%, en dat op slechts twee maanden tijd.
Een structureel probleem
“Dit is geen eenmalige uitdaging, maar een structureel probleem", stelt dokter Mohammed El-Mutwakil, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen coördineert in Noordwest-Syrië. “En de situatie zal enkel nog verslechteren.”
We bieden water en sanitatie in 90 kampen
In een reactie op deze watercrisis hebben onze teams hun WASH-activiteiten fors uitgebreid. We bedienen nu water en sanitaire voorzieningen in ongeveer 90 kampen in Noordwest-Syrië, goed om in totaal 30.000 ontheemden te bereiken. In het noordoosten van Syrië hebben we ook gereageerd met extra transport van veilig water voor de stad Hassakeh en een verhoogde reactie op ondervoeding in Raqqa.
Meer fondsen zijn nodig
“Maar al deze initiatieven zijn geen permanente oplossingen”, waarschuwt dokter El-Mutwakil. "Er zijn nog steeds veel mensen die met een tekort aan voldoende water en degelijk sanitair kampen. En Artsen Zonder Grenzen en andere organisaties kunnen niet alle behoeften dekken. Grote geldschieters moeten meer fondsen vrijmaken en ervoor zorgen dat de mensen in heel Noord-Syrië consistent kunnen worden voorzien van drinkbaar water en degelijk sanitair.”