Sociale media

Open the menu

Noord-Kivu, R.D. Congo: 190.000 mensen ontheemd na opflakkering gevechten tussen M23 en het leger

"We waren met de hele familie op het veld aan het werken, toen het schieten plots begon. We renden weg en bleven lopen, drie uur lang. We kunnen niet meer naar huis, we hebben zelfs niks kunnen meenemen van thuis. We hebben enkel nog onze kleren die we die dag aanhadden.” Aan het woord is Ponsie Benda, een Congolese vader van 13 kinderen. Van de ene op de andere dag, is hij samen met zijn gezin plotsklaps alles kwijt.

Ponsie moest samen met zijn gezin met 13 kinderen plots vluchten voor vuurgevechten toen ze aan het werk waren op het veld. Ze moesten hun hebben en houden achterlaten en leven nu op straat, in een zelfgemaakte shelter
Ponsie moest samen met zijn gezin met 13 kinderen plots vluchten voor vuurgevechten toen ze aan het werk waren op het veld. Ze moesten hun hebben en houden achterlaten en leven nu op straat, in een zelfgemaakte shelter. Meer dan 190.000 mensen moesten afgelopen weken uit hun huizen vluchten in Noord-Kivu. © Alexis Huguet, 13 juni 2022.

190.000 mensen ontheemd in Rutshuru en Nyiragongo

Sinds maart zijn in de provincie Noord-Kivu, in het noordoosten van R.D. Congo, de gevechten tussen de gewapende groepering M23 en het Congolese leger weer in alle hevigheid losgebarsten. Net als Ponsie en zijn gezin hebben meer dan 190.000 mensen sinds maart hun huizen moeten ontvluchten, vooral in de gebieden Rutshuru en Nyiragongo.

Gezinnen slapen op straat of in overvolle tentenkampen

De meeste mensen hebben zich verzameld langs de nationale weg naar de stad Goma. "We slapen buiten. Ik heb nu een shelter gebouwd met houten stokken en bananenbladeren. Op die manier zijn mijn kinderen toch een beetje beschermd," zegt Ponsie.

Andere mensen hebben iets meer geluk. 1.400 gezinnen zijn in centrum Rutshuru terechtgekomen.  Daar heeft UNHCR (de Vluchtelingenorganisatie van de VN) een tentendorp neergezet, maar de omstandigheden zijn er nauwelijks beter dan op straat: ongeveer 35 gezinnen moeten een tent delen van 18 bij 5 meter. Als het regent, stroomt heel het kamp over. Mensen slapen dan letterlijk in het water.

Groot gevaar voor uitbraak van mazelen of cholera, maar ondervoeding baart ons meeste zorgen

"De kans dat in die tentenkampen ziekten als mazelen of cholera uitbreken, is enorm. De mensen zitten heel dicht op elkaar, er zijn geen douches of toiletten… dat zijn ideale omstandigheden voor zulke ziektes", zegt Bénédicte Lecoq, noodcoördinatrice van Artsen Zonder Grenzen in Rutshuru. “Maar we zijn het meest bezorgd om ondervoeding. Hier is heel weinig om te eten. De mensen die we behandelen hebben vaak lege magen.”

Dr. Padoue Kamamba Nawej, an MSF doctor, consults a child in the MSF's mobile clinic at Rugabo Stadium,
Dokter Padoue Kamamba Nawej onderzoekt een kind tijdens een mobiele kliniek aan het stadion van Rugabo © Alexis Huguet, 13 juni 2022.

AZG reageert met ondervoedingsunit, onze teams behandelen ook malaria en diarree

De noden bij de ontheemde bevolking in Noord-Kivu zijn enorm. Artsen Zonder Grenzen heeft daarom een ondersteunende ondervoedingsunit opgericht in het algemeen ziekenhuis in Rutshuru. De unit richt zich voral op ernstig ondervoede kinderen; met een capaciteit van 140% zit die al weken aan een stuk overvol. Onze teams ondersteunen ook andere gezondheidscentra in de gebieden Rutshuru en Nyiragongo. Daar bieden we tot 100 consultaties per dag. We zien er vooral patiënten met malaria, infecties van de luchtwegen en diarree.

We bouwen twee tijdelijke klinieken, douches, toiletten en watervoorziening

In het stadion van Rugabo en in het centrum van Rutshuru, daar waar veel ontheemden worden opgevangen, hebben we twee tijdelijke klinieken opgezet. Op verschillende plaatsen in de getroffen regio’s hebben we ook toiletten en douches gebouwd en de watervoorziening verbeterd. Onze teams hebben ten slotte ook hygiënekits uitgedeeld aan meer dan 1.000 gezinnen.

De situatie in Noord-Kivu verergert: 2,5 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp.

De recente opflakkering van het geweld in de Rutshuru en Nyiragongo heeft de humanitaire situatie in die gebieden nog eens verergert. Naar schatting zijn in totaal 1,6 miljoen mensen ontheemd. Ongeveer 2,5 miljoen mensen zouden rechtstreeks afhankelijk zijn humanitaire hulp.