Sociale media

Open the menu

Nieuwe uitbraak van ebola in Noord-Kivu

Op 7 februari werd opnieuw een ebola-epidemie afgeroepen in de provincie Noord-Kivu, R.D. Congo. Minder dan een jaar na het einde van twee vorige ebola-uitbraken in het land, is dit al de 12de ebola-uitbraak sinds de ziekte voor het eerst officieel werd vastgesteld in het land.

Acht mensen besmet

De eerste patiënte werd op 7 februari na overlijden met ebola bevestigd in een ziekenhuis in de gezondheidszone Katwa. Op 24 februari hebben acht mensen positief getest, waarvan er al vier zijn overleden.

katwa
Tussen 2018 en 2020 werd dezelfde regio al geplaagd door ebola. Ook toen zetten we een snelle ebolarespons op, onder meer in dit ebolabehandelingscentrum in Katwa. Voorlopig zetten we nu nog geen speciale ebolacentra op. © Lisa Veran, 2019.

We werken in katwa

Onze teams zijn aanwezig in de gezondheidszone van Katwa, een dichtbevolkt gebied dat in de komende weken een hotspot dreigt te worden. Voorlopig bouwen we nog geen speciale ebolacentra. Wel werken samen met het ziekenhuis van Matanda en bieden we mobiele steun aan de gezondheidscentra in de buurt. Daar helpen we met de triage van vermoedelijke patiënten, een snelle diagnose, isolatie van patiënten en de opnames naar de juiste zorg.

Samenwerking met families is essentieel

We werken samen met lokale families om de contacten van bevestigde patiënten te traceren. We geven de families verder de middelen om zich te beschermen tegen besmetting, zich onmiddellijk te kunnen isoleren indien nodig en om onmiddellijk medische hulp in te roepen bij de eerste symptomen. In de gezondheidscentra in Katwa versterken we ook de maatregelen in infectiepreventie en -controle. Dat alles om nieuwe besmettingen zo snel mogelijk in de dijken.