Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuw gratis ziekenhuis in sloppenwijk van Nairobi


Vandaag opende Artsen Zonder Grenzen een nieuw hospitaal in Kibera, een sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In het ziekenhuis wordt gratis basisgezondheidszorg geboden die geïntegreerd is in de zorg voor chronische ziektes zoals hiv/aids.

© Robin Meldrum/AZG-MSF. Kibera, 2013.
© Robin Meldrum/AZG-MSF. Kibera, 2013.

“Het is cruciaal dat de mensen in deze extreme leefomgeving toegang hebben tot gratis gezondheidszorg”, zegt Guilhem Molinie, die het werk van Artsen Zonder Grenzen coördineert in Kenia. “We zien al jaren, in verschillende landen, dat zelfs hele lagen prijzen voor gezondheidszorg mensen ontmoedigen om hulp te zoeken. Daarom is onze hulpverlening helemaal gratis. Anders zouden mensen pas komen als ze ernstig ziek zijn. Dat is gevaarlijk voor de patiënten en duurder voor het gezondheidszorgsysteem.”

De integratie van de behandeling van chronische ziektes maakt dat patiënten maar één keer moeten langskomen. Wie een chronische ziekte heeft, zoals hiv/aids of diabetes, lijdt vaak nog aan andere ziektes. Door de geïntegreerde aanpak kunnen die ziektes sneller opgespoord en behandeld worden.

“Door de beschikbaarheid van aidsremmers is hiv/aids geen doodstraf meer, maar chronische ziekte,” zegt Guilhem Molinie. “Miljoenen mensen zijn nu chronische patiënten die hun leven lang medisch opgevolgd moeten worden. Gezondheidsdiensten moeten zich daaraan aanpassen.”

Naast de gewone behandelingen in de dagkliniek, heeft het nieuwe ziekenhuis ook een kraamafdeling die de klok rond open is, een observatieruimte, een labo voor diagnostische tests en een ambulancedienst. De komende jaren zal het management van het ziekenhuis stukje bij beetje worden overgedragen aan het districtsbestuur van Nairobi, tot het binnen vijf jaar het volledige ziekenhuis zal beheren.

Artsen Zonder Grenzen werkt al in Kibera sinds 1998. Het is de enige organisatie die gezondheidszorg in Kibera voorziet. Naast het nieuwe ziekenhuis was er al een ander hospitaal, en een centrum voor slachtoffers van seksueel geweld.