Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuw geweld in Bangui hindert hulpverlening


De situatie in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui is heel gespannen, na nieuwe uitbarstingen van geweld op 7 oktober. Mannen en jongeren hebben strategische kruispunten ingekomen en barricades opgeworpen. Het is daardoor bijzonder moeilijk geworden voor hulpverleners om in de stad rond te rijden en gewonden op te halen.

Bangui, Hôpital Général. Août 2014. © Aurélie Baumel/MSF
Bangui, Hôpital Général. Août 2014. © Aurélie Baumel/MSF

Op 7 oktober leidde een aanval met een granaat tot nieuwe schermutselingen in Bangui. Diezelfde avond ving Artsen Zonder Grenzen dertien gewonden op in het Hôpital Général van Bangui. De politieke spanning is sinds het geweld sterk gestegen. Een vertegenwoordiger van de gewapende groep anti-balaka eist het aftreden van de Centraal-Afrikaanse presidente.

De onveiligheid verhindert ons de stad in te gaan en patiënten op te halen

's Nachts weerklinkt het vuren van zowel zware als lichte wapens. Daardoor is de toegang tot gezondheidszorg zo goed als onmogelijk geworden. De inwoners van Bangui verlaten in de meeste wijken hun huizen niet. Slechts erg weinig ambulances kunnen uitrijden. Maar de voorbije drie dagen zagen teams van Artsen Zonder Grenzen toch 56 gewonden, in drie verschillende ziekenhuizen in de stad.

"Op 8 oktober konden we een gewonde gaan ophalen in de wijk PK5. Maar de onveiligheid verhindert ons nu de stad in te gaan," zegt Claude Cafardy van Artsen Zonder Grenzen. "We vrezen dat er veel gewonden zijn die zich niet kunnen laten verzorgen in het ziekenhuis, omdat ze er niet geraken, of omdat ze schrik hebben om onderweg aangevallen te worden."

Vlak in de buurt van de verblijven van Artsen Zonder Grenzen wordt gevochten, waardoor de teams bijvoorbeeld het gezondheidscentrum Mamadou M'baiki nuet kunnen bereiken. "Er heerst vandaag een loodzware, gespannen rust in Bangui," aldus Claude Cafardy. "En de toegang tot gezondheidszorg is onmogelijk gemaakt."