Sociale media

  • NL
Open the menu

Nelson Mandela speelde belangrijke rol in strijd tegen hiv/aids


Artsen Zonder Grenzen betuigt haar medeleven aan de familie van Nelson Mandela, aan alle Zuid-Afrikanen en aan iedereen wiens leven beïnvloed wordt door deze bijzonder man.

© Eric Miller. Khayelitsha, 2002.
© Eric Miller. Khayelitsha, 2002.

Nelson Mandela stelde zijn leven dienst van anderen en werkte hard om het leven te verbeteren van wie leed onder marginalisatie en discriminatie – ongeacht hun ras, religie, afkomst of politieke overtuiging.

Mandela speelde een cruciale rol in de strijd tegen hiv/aids in Zuid-Afrika, door partij te kiezen voor mensen die nood hadden aan de levensbelangrijke aidsremmers. Dat was destijds allerminst een evidentie.

“Mandela is de meest menslievende man die ik ooit ben tegen gekomen. Eenmaal hij overtuigd was van de goede zaak, was hij ongelooflijk toegewijd. Hij toonde medeleven én leiderschap in principiële zaken, ongeacht de mogelijke politieke gevolgen,” zegt Eric Goemaere, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen rond hiv/aids en tbc in Zuid-Afrika coördineert.

“Mandela stroopte zijn mouwen op om in het openbaar tegen hiv/aids te strijden. Hij steunde het hiv-programma van Artsen Zonder Grenzen, en om zijn solidariteit te tonen droeg hij een campagne-T-shirt met ‘HIV POSITIVE’ tijdens een bezoek aan ons project in 2002. Dat beeld ging de wereld rond, en we voelden nadien dat er iets veranderd was in de cenakels van de macht,” herinnert Eric Goemaere zich.

Hamba kahle, Tata Nelson Mandela.

We zullen uw nagedachtenis eren door medische noodhulp te bieden aan mensen die getroffen worden door conflicten, epidemieën, natuurrampen en uitsluiting van gezondheidszorg – ongeacht hun ras, religie, afkomst of politieke overtuiging.