Sociale media

  • NL
Open the menu

Neem deel aan de eerste Missing Maps Party in België


Neem samen met ons deel aan de eerste Missing Maps Party in België, op 13 december 2014 in Antwerpen. Op vraag van Artsen Zonder Grenzen (AZG) brengen vrijwilligers in de loop van die avond de regio Bangassou in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) in kaart.

Voorbeeld van een handgetekende kaart van Lubumbashi, Congo (van AZG) en de Open Street Map kaart.
Voorbeeld van een handgetekende kaart van Lubumbashi, Congo (van AZG) en de Open Street Map kaart.
Congo Missing Maps Party. © Harry Wood / HOT
Congo Missing Maps Party. © Harry Wood / HOT


Waarom Bangassou?

Bangassou in de Centraal Afrikaanse Republiek werd in maart 2013 zwaar getroffen door een golf van geweld. Om de bevolking in het gebied levensnoodzakelijke medische verzorging te kunnen verstrekken, biedt Artsen Zonder Grenzen sinds februari 2014 steun aan het Universitair Ziekenhuis van Bangassou. Begin 2015 zal de organisatie haar zorgverlening in Bangassou optrekken, en zullen ook de kleinere gezondheidscentra op onze steun kunnen rekenen.

Onze teams beschikken echter niet over recente, nauwkeurige kaarten van het gebied (zie voorbeeld bij de foto's bovenaan). Dat heeft verregaande gevolgen voor veel activiteiten van Artsen Zonder Grenzen. Zo kan de locatie van patiënten vaak niet op kaarten worden aangeduid (van cruciaal belang om infectieziekten onder controle te houden) of weten de teams niet hoe ze bepaalde bevolkingsgroepen in nood kunnen bereiken.

Wat is een “mapping party”?

Op de Missing Maps Party brengen vrijwillige (amateur)cartografen markeringen aan op satellietbeelden die ze dan uploaden op OpenStreetMap (OSM), een door gebruikers aangelegde databank - het Wikipedia van de kaarten, zeg maar. Zodra de cartografen op "save" geklikt hebben, worden de kaarten onmiddellijk bijgewerkt en online geplaatst. Als we de klus dus op 13 december klaren, kunnen onze teams (en alle andere OSM-gebruikers) dezelfde dag nog gebruikmaken van de volledig uitgetekende kaart van het gebied. Zodra het grote werk achter de rug is, kunnen lokale Missing Maps-vrijwilligers extra informatie aan de kaarten toevoegen (zoals straatnamen of oriëntatiepunten) die bijzonder nuttig kan zijn voor de medische en logistieke teams van Artsen Zonder Grenzen.

Jouw werk als (amateur)cartograaf vormt zo een directe bijdrage aan het levensnoodzakelijke werk van Artsen Zonder Grenzen en andere organisaties actief in het gebied, vandaag of morgen. Nauwkeuriger kaarten komen bovendien ook de lokale bevolking en organisaties ten goede.

Moet je een ervaren cartograaf zijn?

Helemaal niet! Je hebt helemaal geen ervaring nodig op het vlak van cartografie. Als je een beetje overweg kunt met de computer, kom je al een heel eind! Heb je een laptop en nog wat vrije tijd? Neem dan zeker deel aan het Missing Maps Project en maak deel uit van het Humanitaire OpenStreetMap-team!

 

>> Volg het Missing Maps Project op Twitter of op Facebook.