Nasser Hospital buiten werking: zuidelijk Gaza kan toestroom van gewonden niet meer aan
De maatregelen waar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om heeft gevraagd, zijn een belangrijke stap in de goede richting, maar Artsen Zonder Grenzen herhaalt de noodzaak van een staakt-het-vuren en roept op tot de bescherming van medische faciliteiten. Als gevolg van de gevechten en intensieve bombardementen in Khan Younès, in het zuiden van de Gazastrook, zijn de meeste diensten van het Nasser ziekenhuis, de grootste gezondheidsfaciliteit in de stad, nu buiten werking. Dit betekent dat er geen structuur meer is die een massale toestroom van oorlogsgewonden kan verwerken.
De chirurgische capaciteit van het Nasser ziekenhuis is nu vrijwel onbestaande en het weinige medische personeel dat in het ziekenhuis is gebleven, moet het doen met een zeer kleine voorraad medische apparatuur. Het grootste deel van het ziekenhuispersoneel, ne zoals duizenden ontheemden die hun toevlucht hadden gezocht in het ziekenhuis, waren gevlucht in de dagen voordat de Israëlische strijdkrachten de evacuatie van de omliggende gebieden beval.
Tussen de 300 en 500 patiënten liggen nog steeds in het Nasser ziekenhuis, omdat ze niet geëvacueerd konden worden omwille van het gevaar en het gebrek aan ambulances. Deze patiënten lijden aan open wonden, snijwonden veroorzaakt door explosies, breuken en brandwonden. Op 24 januari stierf een patiënt omdat er geen orthopedisch chirurg beschikbaar was om hem te behandelen.
"Met het uitschakelen van het Nasser ziekenhuis en het Europese ziekenhuis in Gaza is er vrijwel geen gezondheidssysteem meer over in Gaza", zegt Guillemette Thomas, medisch coördinator van AZG in Palestina. "Deze systematische vernietiging van gezondheidsvoorzieningen is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen zodat de gewonden de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Het hele gezondheidssysteem is nu buiten werking.
Het ziekenhuis kampt met een tekort aan basisbenodigdheden, zoals steriele kompressen
"Vandaag ging ik naar de operatiekamer om een patiënt te behandelen en ik vroeg de weinige personeelsleden die er nog waren of ze me buikkompressen konden geven", vertelt Rami. "Ze vertelden me dat ze er geen op voorraad hadden en dat de compressen die ze wel hadden al bij verschillende patiënten gebruikt waren. Ze gebruiken het één keer, knijpen dan het bloed eruit, wassen het, steriliseren het en gebruiken het opnieuw voor een andere patiënt," vervolgt Rami. Dat is de situatie in de operatiekamer van Nasser op dit moment.
Het Europese Ziekenhuis in Gaza is na het Nasser Ziekenhuis de grootste faciliteit met een grote chirurgische capaciteit. Het is momenteel ook ontoegankelijk voor medisch personeel en de bevolking, omdat de omliggende gebieden onder evacuatiebevel staan.
Op 26 januari riep het Internationaal Gerechtshof Israël op om elke mogelijke daad van genocide tegen de Palestijnen te voorkomen en onmiddellijk maatregelen te nemen om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. Hoewel dit een stap in de goede richting is, kan alleen een duurzaam staakt-het-vuren verder verlies van burgerlevens voorkomen en de levering van humanitaire hulp en essentiële voorraden aan de 2,2 miljoen mensen die in de enclave wonen mogelijk maken.
*Om veiligheidsredenen heeft Rami gevraagd zijn achternaam niet te gebruiken.
Rami*, een AZG-verpleegkundige die vastzat in het Nasser ziekenhuis, beschrijft zijn hulpeloosheid toen 50 gewonden en vijf doden tegelijk naar de spoedeisende hulp werden gebracht: "Er was geen personeel meer op de spoedeisende hulp, behalve een paar verpleegkundigen en geen bedden, alleen een paar stoelen. We brachten de patiënten naar de Eerste Hulp om ze eerste hulp te bieden; we deden wat we hadden, probeerden het bloeden te stelpen en triageerden de patiënten ter plekke. Het was een afschuwelijk moment, dat me psychologisch erg heeft geraakt.