Sociale media

  • NL
Open the menu

Naderend regenseizoen grote bedreiging voor vluchtelingen in Zuidoost-Tsjaad


De leefomstandigheden van ongeveer 50.000 vluchtelingen in en rond Tissi, in Zuidoost-Tsjaad, zijn snel aan het verslechteren. De vluchtelingen, veelal vrouwen en kinderen, ontvluchtten geweld in de Sudanese provincie Darfur.

© MSF. Tissi, 2013.
© MSF. Tissi, 2013.

Met het naderende regenseizoen wordt de kans op ondervoeding en uitbraken van ziektes als malaria groter. Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dat de vluchtelingen dringend humanitaire hulp nodig hebben.

‘We kwamen in de eerste week van april aan in Tissi om een mazelenuitbraak onder vluchtelingen en de lokale bevolking te bestrijden,’ zegt Stefano Argenziano, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Het was al snel duidelijk dat de noden van de vluchtelingen dringender waren. Veel vluchtelingen die net in Tsjaad zijn aangekomen, hebben geen toegang tot medische zorg, voedsel of schoon water. Ze leven vooral onder bomen, met weinig bescherming tegen de zon, het stoffige zand en de koude nachten.’

Geen ziekenhuis in Tissi

In en rond Tissi is geen functionerend ziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen geeft daarom noodzorg en basisgezondheidszorg aan de vluchtelingen en de lokale bevolking. Voor geweldsslachtoffers, kinderen onder 5 jaar en zwangere vrouwen hebben we een eerste hulp opgezet in Tissi. Daar hebben we 40 mensen behandeld die gewond raakten terwijl ze op de vlucht waren en 24 mensen uit Tsjaad die door verkeersongelukken gewond raakten. 18 ernstig gewonde mensen zijn gestabiliseerd en overgebracht naar de plaats Abeche, in samenwerking met het Internationale Rode Kruis.

Mazelenvaccinatiecampagne

Verder verzorgt Artsen Zonder Grenzen in Tissi schoon water en zijn we bezig met het opzetten van mobiele klinieken. Een noodhulpteam heeft bovendien net een mazelenvaccinatiecampagne afgerond. 30.200 kinderen onder 15 jaar zijn ingeënt, terwijl er 52 patiënten met mazelen zijn behandeld. Tijdens de vaccinatiecampagne hebben we 13.700 kinderen onderzocht op ondervoeding, waarop 120 kinderen zijn opgenomen in ons voedingsprogramma.

Regenseizoen

Veel ouders vertellen ons dat hun kinderen ziek worden door de slechte leefomstandigheden. Met het regenseizoen, dat over twee maanden begint, dreigt de situatie alleen maar verder te verslechteren. ‘Zodra het regenseizoen begint, kunnen we de vluchtelingenkampen niet meer over de weg bereiken en zijn de vluchtelingen volledig afgesloten,’ zegt Argenziano. ‘Vanwege de slechte sanitaire omstandigheden en het gebrek aan schoon water zijn we waakzaam op een toename van malaria en luchtweginfecties en een eventuele uitbraak van cholera.’