Sociale media

Open the menu

Na de aardbeving in Haïti: we blijven slachtoffers verzorgen, maar vooral heropbouw is nu nodig

Het is nu vier maanden geleden dat een aardbeving het zuiden van Haïti trof. Volgens officiële cijfers heeft de aardbeving ten minste 2.248 doden en 12.763 gewonden geëist. Tienduizenden huizen en 97 medische voorzieningen werden beschadigd of vernield.

Crisis op crisis op crisis

De bevolking en het gezondheidssysteem in Haïti hebben afgelopen jaar ernstige klappen gekregen. Niet enkel zijn de gevolgen van de aardbeving van 14 augustus nog steeds hevig voelbaar, het land kampt ook al maanden met een brandstoftekort en hevig straatgeweld.  Maar ook tijdens deze crises mag de behoefte aan wederopbouw in het zuiden niet worden vergeten. Er is nog steeds grote schade aan de (zorg)infrastructuur en ook de slachtoffers van de aardbeving hebben nog steeds zorg nodig.

Dit jongentje brak zijn arm tijdens de aardbeving nadat hij terechtkwam onder de brokstukken van zijn huis. Hij revalideert samen met onze fysiotherapeut
Dit jongetje brak zijn arm tijdens de aardbeving nadat hij terechtkwam onder de brokstukken van zijn huis. Hij revalideert samen met onze fysiotherapeut. © Pierre Fromentin

We blijven traumazorg geven

Sinds eind augustus hebben onze teams in het zuiden al aan 210 patiënten chirurgische en postoperatieve zorg verleend. Sommige slachtoffers hebben nog steeds traumazorg nodig, al zijn dat er steeds minder. We blijven die traumapatiënten verzorgen en werken aan hun revalidatie, vooral via ambulante zorg.

Moeder- en kindzorg in Les Cayes en Port-à-Piment

Daarnaast bieden we zorg aan moeders en kinderen. Eén van de belangrijkste ziekenhuizen in Les Cayes werd door de aardbeving zwaar beschadigd. Samen met het ziekenhuispersoneel hebben we daarom tenten opgezet om pediatrische en neonatale zorg te kunnen blijven bieden. In totaal konden we al 1.174 patiënten poliklinisch behandelen. We hebben er ook een verloskamer. Ook in Port-à-Piment werd het openbare ziekenhuis zwaar beschadigd. We hebben onze kraamzorg overgebracht naar een ander gebouw. Daar kunnen we vrouwen bijstaan met complexe bevallingen en verlenen we neonatale zorg.

Twee patiënten op consulatie in één van onze mobiele klinieken in Baradères
Twee patiënten op consulatie in één van onze mobiele klinieken in Baradères. © Pierre Michel Jean

Zorg bereiken wordt steeds moelijker, via mobiele klinieken gaan we tot bij de patiënt

De mensen hebben dezelfde medische behoeften als voor de aardbeving, maar zorg bereiken wordt steeds moeilijker en moeilijker. Niet enkel omdat veel ziekenhuizen en centra verwoest of beschadigd zijn, door het brandstoftekort en de onveiligheid raken ze steeds moeilijker op de baan. Tot november runden we in de getroffen gebieden ook mobiele klinieken. Meer dan 11.500 patiënten konden we zo bereiken. We behandelden vooral huidziektes, infectie aan de luchtwegen en diarree.

Heropbouw op lange termijn is nodig

Artsen Zonder Grenzen heeft ook 2,5 miljoen liter drinkwater geleverd, waternetwerken gerepareerd en hygiënekits uitgedeeld aan duizenden mensen in Baradères. "Hoewel we onze noodhulp in Nippes hebben afgerond, blijven de mensen hier zeer kwetsbaar”, zegt landcoördinator Jean-Nicolas Dangelser. "Er is nu een inspanning op langere termijn nodig voor de heropbouw van gezondheidsvoorzieningen en waternetwerken, maar zeker ook voor de huizen van de mensen."