Sociale media

  • NL
Open the menu

Montserrat en Blanca zijn al één jaar ontvoerd


Deze week is het precies één jaar geleden dat Artsen Zonder Grenzen-medewerkers Blanca Thiebaut en Montserrat Serra ontvoerd werden uit het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia, waar zij hulp verleenden aan Somalische vluchtelingen. Artsen Zonder Grenzen geeft de families van Montserrat en Blanca haar volledige steun. Deze geweldsdaad maakt ons woedend en heeft ons geschokt. Wij vragen opnieuw om hun onmiddellijke vrijlating.

Montserrat en Blanca, beide met de Spaanse nationaliteit, werden op 13 oktober 2011 door gewapende mannen ontvoerd uit het kamp Ifo 2, deel van de groep vluchtelingenkampen van Dadaab, in het noordoosten van Kenia. Zij waren op dat moment bezig met het bouwen van een ziekenhuis. Zij worden sindsdien tegen hun wil vastgehouden in Somalië. Artsen Zonder Grenzen wijst deze aanval ten sterkste af.

Namens de families van Montserrat en Blanca bedankt Artsen Zonder Grenzen de media en andere lokale, nationale en internationale instanties voor de inachtneming van behoedzaamheid met betrekking tot de ontvoering. Wij doen bij deze een appèl deze discrete benadering voort te zetten.

Artsen Zonder Grenzen werkt al sinds 1991 onafgebroken in Somalië. Op dit moment voeren wij 12 hulpprojecten door het gehele land. Duizenden Somaliërs zijn op de vlucht geslagen voor hevige gewapende conflicten, geweld, droogte, ondervoeding en besmettelijke ziekten. Zij bevinden zich in het land zelf of hebben in buurlanden een toevlucht gezocht. De extreme onveiligheid bemoeilijkt het verlenen van levensreddende hulp in vele delen van Somalië. Onze teams bieden, naast de hulp in Somalië zelf, ook medische en humanitaire hulp aan duizenden Somalische vluchtelingen in kampen in Ethiopië en Kenia.