Sociale media

Open the menu

Margreth is blij dat ze weet waar de letsels vandaan komen

Margreth is 58. Dankzij Artsen Zonder Grenzen heeft ze zich kunnen laten screenen op baarmoederhalskanker.

Magreth, 58 ans dans son habitation au Zimbabwe
Margreth © Mélanie Wenger

"Ik had nergens last van, maar besliste in februari 2016 toch om de screening te laten uitvoeren. Ik moest twee uur stappen tot aan de dichtstbijzijnde kliniek. Men vertelde mij dat ik ‘VIAC-positief’ was, wat betekent dat er letsels op mijn baarmoederhals vastgesteld waren.

 Het medische team vroeg of het onmiddellijk een cryotherapie mocht uitvoeren.  Nadien deden ze nog een hiv-test. Die was negatief.  

Na de behandeling ben ik naar huis gewandeld, opnieuw twee uur. Ik voelde geen pijn van de behandeling en ik voelde me ook niet ziek. 

Magret wordt vergezeld door een medewerkster van AZG ⒸMélanie Wenger
Margreth wordt vergezeld door een medewerkster van AZG ⒸMélanie Wenger

Ik ben blij dat ik dit onderzoek heb ondergaan, want daardoor kreeg ik de gepaste behandeling en een kans op genezing. Intussen heb ik al een afspraak vastgelegd voor een nieuwe screening over zes maanden. Mijn negen kinderen hebben mij door deze beproeving geholpen.”

AZG in het gebied Gutu in Zimbabwe

Sinds 2014 heeft AZG screeningen opgestart in Gutu om baarmoederhalskanker op te sporen bij vrouwen. We doen dat in het kader van ons aids-project. Onze teams op het terrein helpen het Zimbabwaanse Ministerie van Gezonheid en Jeugd om informatiesessies te organiseren in ziekenhuizen. AZG gaat ook naar dorpen om er patiënten te ontmoeten om het belang van screening uit te leggen.