Sociale media

  • NL
Open the menu

Marburg duikt opnieuw op in Uganda


Op 29 september stierf een Ugandese man in de hoofdstad Kampala aan de symptomen van zogenaamde hemorraghische koorts. Op 4 oktober wezen labotests uit dat het ging om marburg, een ziekte die sterk op ebola gelijkt. Artsen Zonder Grenzen is ter plaatse om hulp te bieden.

 

Marburg in Angola, 2005 © Jean-Paul Delain/MSF
Marburg in Angola, 2005 © Jean-Paul Delain/MSF

Het ministerie van Volksgezondheid en het Amerikaanse Center for Disease Control zoeken nu uit wie allemaal contact heeft gehad met deze patiënt. Artsen Zonder Grenzen is begonnen met de opleiding en supervisie van medisch personeel van het ministerie.

Een team met twee coördinator, drie medische medewerkers, en twee specialisten in water en hygiëne, is ter plaatse. Artsen Zonder Grenzen stuurt ook materiaal, zoals beschermende pakken. In Kampala zet Artsen Zonder Grenzen de behandeleenheid op, voor als er nog patiënten zouden opduiken.

Net zoals bij ebola is er geen vaccin en geen behandeling. We kunnen patiënten alleen helpen met ondersteunende verzorging. De laatste marburg-epidemie in Uganda vond plaats in 2012. Toen werden twintig mensen ziek, waarvan er negen stierven.