Sociale media

  • NL
Open the menu

Malariamedicijnen voor bevolking Monrovia, Liberia


In Liberia sterven elk jaar talloze mensen aan malaria, een ziekte die endemisch is in het land. Door de ebola-epidemie is het momenteel bijna onmogelijk om behandeling te krijgen voor malaria. Artsen Zonder Grenzen is daarom begonnen met het uitdelen van malariamedicijnen aan ongeveer 300.000 mensen in hoofdstad Monrovia.

 Vrijwilligers stellen pakketten met malariamedicijnen samen voor een grootscheepse distributiecampagne in Monrovia, Liberia. © Armelle Loiseau/AZG
Vrijwilligers stellen pakketten met malariamedicijnen samen voor een grootscheepse distributiecampagne in Monrovia, Liberia. © Armelle Loiseau/AZG


Symptomen malaria lijken op ebola

Op 25 oktober begonnen teams van Artsen Zonder Grenzen met de distributie van de malariamedicijnen – artesunaat en amodiaquine –  in het westen van Monrovia, met name in de armste wijken van de stad. De bevolkingsdichtheid in deze wijken is erg hoog en de zorg, die voor de ebola-uitbraak al schaars was, is er volledig ingestort. De medicijnen zijn voor zowel kinderen vanaf zes maanden als volwassenen.

‘De eerste symptomen van malaria zijn hetzelfde als ebola,’ zegt Dr. Chibuzo Okonta van Artsen Zonder Grenzen. ‘Dat zijn onder meer koorts, hoofdpijn en extreme vermoeidheid. We hebben besloten om de malariamedicijnen aan kinderen en volwassenen te geven. Het behandelt en voorkomt de ziekte. Het doel is ook om het risico te verminderen dat mensen met koorts, waarvan ten onrechte gedacht wordt dat ze ebola hebben, terechtkomen in een ebolabehandelcentrum en contact hebben met besmette mensen.’

Vrijwilligers

Voor de distributiecampagne zijn vrijwilligers uit de verschillende buurten – die getraind zijn door Artsen Zonder Grenzen – van deur tot deur gegaan om voorlichting te geven aan families. Elke familie krijgt daarbij een bonnetje waarmee ze bij de distributie malariamedicijnen krijgen voor het hele huishouden. De distributie vindt plaats op 55 punten in de stad.

Op 29 oktober hadden al 20.000 families – ongeveer 100.000 mensen – in de wijk New Kru een eerste pakket medicijnen gekregen. De distributie wordt nog enkele dagen voortgezet in andere buurten. De komende twee maanden wordt de distributie van medicijnen in alle wijken herhaald en worden er ook muggennetten uitgedeeld. Na de distributie gaan vrijwilligers nogmaals van deur tot deur om families ervan te overtuigen de medicijnen in te nemen, ook als zij niet ziek zijn. De medicijnen werken namelijk ook preventief.

Voorzorgsmaatregelen tegen ebola

Bij de distributie worden voorzorgsmaatregelen getroffen tegen mogelijke ebolabesmetting. Om het risico voor de bevolking en de gezondheidswerkers te minimaliseren, vindt de distributie heel vroeg op de dag plaats als er nog maar weinig mensen op straat zijn. Daarnaast dienen mensen afstand van elkaar te houden en moet fysiek contact vermeden worden.