Sociale media

  • NL
Open the menu

Malaria rukt na 40 jaar weer op in Griekenland


Omwille van de uitbraak van malaria bij mensen die niet gereisd hebben, verleent Artsen Zonder Grenzen medische hulp in Griekenland. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er medische centra bij het opzetten van een nationaal plan om malaria te bestrijden. Tot de ziekte in 2011 weer opdook, was malaria 40 jaar lang verdwenen uit Griekenland.


In de regio’s Sparta en Evros ondersteun Artsen Zonder Grenzen projecten van de lokale overheid op technische vlakken zoals preventie, epidemiologisch toezicht, klinisch management, laboratoriumdiagenose en vectorcontrole.

Sinds eind maart werkt Artsen Zonder Grenzen permanent in de gemeente Evrotas. Er wordt actief gezocht naar mensen met malaria. “Van maart tot mei hebben we 1470 mensen op koorts getest en 38 snelle test voor malaria gedaan”, zegt Iro Evlampidou, die het project van Artsen Zonder Grenzen leidt. Artsen Zonder Grenzen informeert mensen ook over malaria en legt uit hoe de ziekte voorkomen worden.

Daarnaast verleende het team ook hulp aan patiënten met luchtwegeninfecties, huidaandoeningen en spier- en botpijn.

In de toekomst plant Artsen Zonder Grenzen ook de verdeling van muskietennetten en muggenmelk om de Griekse bevolking beter te beschermen tegen malaria. De lokale gezondheidsfaciliteiten worden ondersteund met diagnostische tests voor malaria, microscopen en opleiding voor het personeel.

Artsen Zonder Grenzen behandelt wereldwijd elk jaar meer dan een miljoen mensen met malaria.