Sociale media

  • NL
Open the menu

Macedonië: Artsen Zonder Grenzen behandelt 10 gewonden door flitsgranaten


Een mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen behandelde vandaag 10 mensen met letsels door flitsgranaten. De granaten werden afgevuurd door Macedonische troepen aan de Grieks-Macedonische grens, waar momenteel 3000 migranten verblijven.  Zo wordt hen op hardhandige wijze belet om de grens naar Macedonië over te steken. De troepen gebruikten naast de flitsgranaten ook traangas om de menigte uiteen te drijven. De migranten en vluchtelingen zijn bang en gefrustreerd.

Een AZG-team deelt hulpgoederen uit in Idomeni © Alessandro Pens, juni 2015
Een AZG-team deelt hulpgoederen uit in Idomeni © Alessandro Pens, juni 2015

Vier gewonden, waarvan er één was geslagen door soldaten, werden doorverwezen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zes anderen hadden minder zware kwetsuren en werden ter plaatse behandeld.

“Het geweld dat wordt gebruikt door de Macedonische autoriteiten op deze onschuldige mensen is buitenproportioneel en moet onmiddellijk stoppen,” zegt Aurélie Ponthieu, migratie-experte van Artsen Zonder Grenzen. “Wat  we hier vandaag zien is het gevolg van strenge maatregelen om te vermijden dat wanhopige mensen die geweld en oorlog ontvluchten de grens oversteken. Maar grenzen sluiten en geweld gebruiken is niet de oplossing, het creëert enkel een humanitaire crisis aan de andere kant van die grens.”

De situatie was gisteren al enorm gespannen. Artsen Zonder Grenzen verzorgde meer dan honderd patiënten op één dag, het grootste aantal sinds ze haar activiteiten opstartte in Idomeni in april. Drie patiënten werden naar het ziekenhuis gebracht: een zwangere vrouw met zware pijn en bloedingen, een éénjarige baby die enkele maanden eerder een zware hoofdoperatie onderging en dringende hulp nodig had, en een man die zegt ineen te zijn geslagen door de Macedonische politie. Vier anderen vielen flauw door de warmte, de uitputting en de honger. Het team deelde eveneens eerstehulpgoederen uit.

Volgens de Dublin akkoorden moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het eerste EU land die ze binnengaan, maar de Griekse autoriteiten slagen er niet in degelijke opvang te voorzien. De meeste vluchtelingen besluiten hierdoor om verder te reizen naar het noorden, via de Balkan.

“Hoe kunnen we verwachten dat honderdduizenden mensen bereid zijn op een plaats te blijven waar een degelijke opvang voor slechts enkele dagen niet mogelijk blijkt?” zegt Ponthieu, “We zijn getuige van het absurde Europese asielsysteem, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en de integriteit van deze vluchtelingen.”