Sociale media

Open the menu

Luchtaanval verwoest Al Quds-ziekenhuis in Aleppo

Een bombardement op een ziekenhuis dat Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in de Syrische stad Aleppo, heeft minstens 14 dodelijke slachtoffers gemaakt. Minstens twee daarvan zijn artsen van het ziekenhuis. 

Volgens het personeel ter plaatse werd het Al Quds-ziekenhuis verwoest door minstens één luchtaanval. Die raakte het gebouw rechtstreeks. Andere bommen vielen in de buurt rond het ziekenhuis.

Deel je verontwaardiging over deze aanval op Twitter met een klik op deze knop:

Stop de waanzin

“Artsen Zonder Grenzen veroordeelt dit verschrikkelijke bombardement ten strengste,” zegt Muskilda Zancada, nationaal coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Syrië. “Deze schandalige luchtaanval heeft cruciaal ziekenhuis in Aleppo volledig vernietigd. Waar is de verontwaardiging bij diegenen die de macht en verantwoordelijkheid hebben om deze waanzin te stoppen?”

Artsen Zonder Grenzen bezorgt medisch materiaal aan het Al Quds-ziekenhuis sinds 2012, en heeft een sterke band met het personeel opgebouwd.

Ongelooflijke toewijding

“Dit verlies is des te tragischer, omdat het personeel van het Al Quds-ziekenhuis, dat in onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden moest werken, al die tijd zo ongelooflijk toegewijd bleef,” zegt Muskilda Zancada.

De voorbije week zijn ook verschillende andere medische faciliteiten aangevallen en verwoest in Aleppo. Vijf reddingswerkers van de Syrische Burgerverdediging zijn gedood.

Deel je verontwaardiging over deze aanval door onze Facebook-post te delen:

Bijna omsingeld

De situatie in Aleppo, dat al lang op de frontlijn in Syrië ligt, was al kritiek vóór de laatste luchtaanvallen. Naar schatting verblijven nog 250.000 mensen in de stad, die de laatste weken steeds zwaarder te lijden heeft onder bombardementen en gevechten. Er is nog maar één weg uit de stad naar gebied dat niet door het regime in Damascus gecontroleerd wordt. Als die afgesneden wordt, is de stad helemaal omsingeld.

Het Al Quds-ziekenhuis beschikte over 34 bedden en afdelingen voor spoedzorg, verloskunde, en intensieve zorg, een poliklinische afdeling en een operatiekwartier. Acht artsen en 28 verpleegkundigen werkten voltijds in het ziekenhuis, dat het referentieziekenhuis voor pediatrie was in Aleppo.

De hulp van Artsen Zonder Grenzen in Syrië

Artsen Zonder Grenzen heeft zes medische faciliteiten in het noorden van Syrië, en steunt meer dan 150 medische structuren en ziekenhuizen in heel het land, ook in belegerde zones. Sinds het begin van het jaar zijn heel wat ziekenhuizen in Syrië gebombardeerd in Syrië, waaronder zeven die door Artsen Zonder Grenzen gesteund worden. Daarbij vielen minstens 42 doden, waaronder minstens 16 medische personeelsleden.