Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: medisch team bereikt Benghazi, meer hulpverleners onderweg


Een eerste medisch team van Artsen zonder Grenzen heeft de Libische stad Benghazi op vrijdagavond 25 februari bereikt. Het team bekeek de situatie in drie medische centra: het Al Jalaa ziekenhuis, het Al Hawari ziekenhuis en het Benghazi Medisch Centrum.

De drie centra zijn goed uitgerust en hebben tot nu toe de gewonden kunnen verzorgen en ook in andere medische noden kunnen voorzien. Wel is er gebrek aan medisch materiaal, zoals verband, hechtdraad, materiaal voor externe fixatie, medicatie voor anesthesie en andere medicijnen.Trainen

Artsen Zonder Grenzen zal de benodigde materialen aanvoeren naar het Benghazi Medisch Centrum. De organisatie zal ook de medische staf van de ziekenhuizen opleiden om om te kunnen met grote aantallen gewonden, mocht het tot nieuwe gevechten komen.

Versterking

Op maandag zullen een orthopedisch chirurg, een anesthesist en een chirurgisch verpleegkundige het team komen versterken. Veel patiënten in het Al Jalaa ziekenhuis, dat 400 bedden telt, hebben vervolgoperaties nodig.

Westelijke richting

Zaterdag heeft het eerste team van Artsen Zonder Grenzen nog twee medische voorzieningen in Benghazi bekeken. Het team legt nu contacten om ook in westelijke richting de medische noden in te gaan schatten.

Hulpgoederen

Het team bestaat uit twee artsen, twee logistiek medewerkers en drie ondersteunende medewerkers. Twee vrachtwagens met medicijnen en medische voorraden zijn aangekomen in Benghazi. 12 ton hulpgoederen staat klaar om via Egypte of Malta naar Libië gestuurd te worden.