Sociale media

  • NL
Open the menu

Libië: AZG biedt noodhulp in ziekenhuizen Tripoli


De voorbije 24 uur heeft Artsen Zonder Grenzen de medische faciliteiten van de Libische hoofdstad verder geëvalueerd. Het team is nu ook begonnen met medische hulpverlening.

© Eddy McCall/MSF. Libya, Misrata, 2011.
© Eddy McCall/MSF. Libya, Misrata, 2011.

De ziekenhuizen die door Artsen Zonder Grenzen bezocht werden, kampten alledrie met enorme tekorten aan medische voorraden en uitrusting. Artsen Zonder Grenzen voorzag hen van verbanden, antibiotica, pijnstillers en verdovingsmiddelen. Sommige ziekenhuizen vroegen ook om chirurgische uitrusting, zoals externe fixatoren en zuurstofmachines. Dat zal Artsen Zonder Grenzen in de komende dagen kunnen leveren.

Het aantal patiënten met ernstige trauma’s in de ziekenhuizen stijgt snel. Eén ziekenhuis verzorgde honderd gewonden op de eerste dag van geweld in de stad. De voorbije dagen werden in hetzelfde ziekenhuis negentig gevallen van open botbreuken behandeld.

De medische faciliteiten inTripolibeschikken niet de over de noodzakelijke infrastructuur en de systemen om met een noodsituatie op deze schaal om te kunnen. Er zijn in het bijzonder problemen met de triage van patiënten en met het tekort aan bedden in de afdelingen intensieve zorg en postoperatieve zorg.

Het team van Artsen Zonder Grenzen zal de komende dagen ook proberen andere ziekenhuizen in de stad te bezoeken, wanneer de veiligheidssituatie dat toestaat. Op dit moment zijn er drie mensen van Artsen Zonder Grenzen inTripoli, maar zij zullen snel versterking krijgen van collega’s uit Tunesië en uit andere steden in Libië.

Noodhulp in Zawiyah en Zlitan

 Er zijn ook teams van Artsen Zonder Grenzen actief in de steden Zlitan en Zawiyah, respectievelijk ten oosten en ten westen van Tripoli. Zij ondersteunen er de ziekenhuizen, die een toestroom aan gewonden proberen opvangen. In Zwaiyah zijn medische teams vooral aan de slag in het operatiekwartier, de afdeling intensieve zorg en de verkoeverkamer. Op maandag 22 augustus kwamen er zestig gewonden aan en op woensdag nog eens veertig. Veel gewonden komen uitTripolien uit de regio tussenTripolien Zwaiyah.

In Zlitan schonk Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal en geneesmiddelen aan het ziekenhuis. De komende dagen zullen een verpleegkundige, een anesthesist en een gynaecoloog van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis aan de slag gaan.

Andere activiteiten in Libië

Sinds 15 juni werkt Artsen Zonder Grenzen in de stad Yefren. Een team ondersteunt er de spoedafdeling, het operatiekwartier en de afdeling postoperatieve zorg. In de stad Zintan verleent Artsen Zonder Grenzen mentale gezondheidszorg aan mensen die getraumatiseerd zijn door het geweld.

In Misrata verleent Artsen Zonder Grenzen chirurgische zorg, mentale gezondheidszorg en kinesitherapie. Daarnaast ondersteunen teams de diensten voor gynaecologie en verloskunde. InBenghaziverleent Artsen Zonder Grenzen psychologische hulp, vooral aan vluchtelingen die in kampen rond de stad leven.