Sociale media

  • NL
Open the menu

Lampedusa: opnieuw doden bij bootvluchtelingen uit Libië


In de nacht van donderdag 4 augustus werden zo’n 360 overlevenden van een verdwaalde boot opgepikt bij het Italiaanse Lampedusa. Ze hadden nood aan medische hulp van Artsen Zonder Grenzen en andere actoren. De autoriteiten schatten dat er een tiental doden viel.

© Mattia Insolera. Italie, 2011.
© Mattia Insolera. Italie, 2011.

Het medische team van Artsen Zonder Grenzen ving de overlevenden op. Meer dan 25 mensen hadden dringende medisce hulp nodig en werden naar het ziekenhuis overgebracht.

“De meeste patiënten waren uitgedroogd, onderkoeld en in shock. Sommigen hadden ernstige buikpijn of huidaandoeningen”, zegt dokter Mark Testa, die voor Artsen Zonder Grenzen op Lampedusa werkt.

De vluchtelingen dobberden bijna zes dagen op zee zonder voedsel of drinkwater aan boord. Overlevenden vertelden hoe ze anderen hadden zien sterven aan boord, en niet konden geloven dat zij het wel gehaald hadden.

“Elke nieuwe boot, elke tragische dood van een vluchtelingen moet een herinnering zijn aan de oorlog aan de overkant van de zee. Deze mensen riskeren hun leven om veiligheid te vinden in Europa,” zegt Francesco Zuccaro, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Italië.

Artsen Zonder Grenzen vraagt alle oorlogvoerende partijen en de buurlanden hun verantwoordelijkheden volgens internationaal recht op te nemen: de grenzen open houden en vluchtelingen bescherming bieden.

Op Lampedusa werkt een team van artsen, verpleegkundigen en culturele tolken. In de haven is er eerste hulp, nadien is er opvolging in de gesloten centra. Tussen februari en juli hielp Artsen Zonder Grenzen zo bijna 19.000 vluchtelingen uit Libië.

Artsen Zonder Grenzen accepteert voor haar activiteiten op Lampedusa geen financiële steun van regeringen. Ons werk op Lampedusa wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd. Artsen Zonder Grenzen maakt geen deel uit van het consortium 12-12.