Sociale media

  • NL
Open the menu

Kenia: update over de twee ontvoerde AZG-medewerkers


Gisteren, donderdag 13 oktober, werd een team van Artsen Zonder Grenzen aangevallen in het Dadaab-vluchtelingenkamp in Kenia. Eén van onze chauffeurs, Mohamed Hassan Brole (31) raakte gewond tijdens deze aanval. Zijn toestand is stabiel, hij is niet langer in levensgevaar en verblijft voorlopig in het ziekenhuis. Twee buitenlandse medewerkers, allebei met de Spaanse nationaliteit, zijn weggevoerd. Tot nu toe is Artsen Zonder Grenzen er niet in geslaagd het contact met de twee medewerkers te herstellen. Een crisisteam is opgezet.

De twee Spaanse collega's zijn Montserrat Serra (40) uit Girona (Palafrugell) en Blanca Thiebaut (30) uit Madrid. Beide waren logistiek medewerker voor Artsen Zonder Grenzen in het vluchtelingenkamp. Hun families zijn op de hoogte gebracht. Artsen Zonder Grenzen vraagt aan de media om de privacy van de families te respecteren in deze moeilijke momenten.

"We hebben sinds het begin regelmatig contact met de families van onze collega's, en met de betrokken autoriteiten. We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om hun veilige en snelle terugkeer te bekomen. Onze gedachten zijn bij hen en hun families", zegt José Antonia Bastos, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen in Spanje.

Volgend op de aanval heeft Artsen Zonder Grenzen een deel van het team geëvacueerd dat aan de slag was in Dagahaley en Ifo, twee van de drie vluchtelingenkampen in Dadaab. Dit heeft tot gevolg dat een aantal belangrijke medische activiteiten werden stopgezet. Artsen Zonder Grenzen zet wel haar levensreddende activiteiten verder.

Deze aanval brengt de hulp in gevaar voor duizenden mensen die dringend nood hebben aan humanitaire bijstand, en een snelle en bevredigende oplossing is noodzakelijk.

In het belang van een spoedige en veilige afloop van dit incident, is Artsen Zonder Grenzen op dit ogenblik niet in staat verder informatie te geven, en zal de organisatie evenmin reageren op andere informatie of geruchten die hiermee verband houden. Artsen Zonder Grenzen vraagt ook aan alle betrokken partijen om zich niet publiekelijk uit te spreken over dit incident. "De huidige aandacht voor deze gebeurtenis helpt deze zaak absoluut niet vooruit, en kan enkel schade berokkenen aan de families en aan onze pogingen om onze collega's terug te krijgen", aldus Bastos.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2009 in Dadaab.