Sociale media

Open the menu

Japan: Medische hulp na de aardbeving

Het is al een week geleden dat de aarde in Japan beefde, maar in de prefecturen Kumamoto en Oita zijn nog geregeld naschokken voelbaar. Op 20 april telden we 103.000 ontheemden in Kumamoto en 600 in Oita. In beide prefecturen zouden 58 dodelijke slachtoffers gevallen zijn, en 1.100 gewonden.

Op 17 april reisde een team van Artsen Zonder Grenzen naar het dorp Minamiaso, in Kumamoto, waar de mensen nauwelijks basiszorg kregen. De woningen en medische voorzieningen zijn er zwaar beschadigd en de inwoners verblijven in opvangplaatsen. Het team bezocht die tijdelijke opvangplaatsen, en deed voorstellen tot verbetering.

Omdat er in de streek geen enkele kinderarts beschikbaar is, richtte Artsen Zonder Grenzen zich in Minamiaso ook specifiek op kindzorg. “Het is geruststellend om te weten dat we bij een kinderarts terechtkunnen”, zegt een moeder van twee, die op bezoek was in haar geboortedorp op het moment van de aardbeving.

In Minamiaso hielpen we ook met de inrichting van een nieuw gezondheidscentrum, dat op 20 april de deuren opende, en deed het team een aantal medische consultaties in het opvangcentrum ten noorden van Minamiaso.