Sociale media

  • NL
Open the menu

Japan: hoge noden in afgelegen delen rampgebied


Teams van Artsen Zonder Grenzen stellen hoge noden vast bij inwoners in gebieden die tot voor kort niet over de weg bereikbaar waren.

© JIJI PRESS
© JIJI PRESS

De toegang tot het noordoosten van Japan dat vrijdag door een zeer zware aardbeving werd getroffen is inmiddels verbeterd. Teams van Artsen Zonder Grenzen stellen hoge noden vast bij inwoners in gebieden die tot voor kort niet over de weg bereikbaar waren. Drie teams van Artsen Zonder Grenzen, in totaal tien hulpverleners, bieden in de prefectuur Miyagi medische hulp via mobiele hulpposten en onderzoeken de situatie ter plaatse. Zondag stelde de Japanse meteorologische dienst de kracht van de aardbeving bij naar 9.0. De tsunami die door de aardbeving werd veroorzaakt heeft de kustgebieden erg zwaar getroffen. Dankzij grootschalige inzet van de Japanse overheid zijn deze gebieden nu over land bereikbaar.

Van zuurstof tot schoon water

“Overheidsvertegenwoordigers in het gebied rond Minamisunriku, in het noorden van Miyagi, hebben ons gezegd dat er zich 9.200 mensen in twintig evacuatiecentra bevinden die schoon drinkwater, hulpgoederen en medische zorg nodig hebben,” vertelt Mikiko Dotsu, teamcoördinator ter plaatse. “Gewonden zijn per helikopter naar elders getransporteerd. Er zijn echter veel ouderen onder de evacués waarvan sommigen uitdrogingsverschijnselen hebben. Een andere reden tot bezorgdheid zijn de chronische ziekten waar een aantal van de ouderen aan lijden.” Artsen Zonder Grenzen bekijkt nu welke noden er precies zijn, zoals zuurstoftanks, hulpgoederen, medische voorraden en apparatuur en schoon drinkwater. Vervolgens zal Artsen Zonder Grenzen samenwerken met de Japanse autoriteiten om de bevolking in en rond Minamisunriku bij te staan. Nog meer hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen staan paraat in Japan en andere landen om de teams in Miyagi te versterken.

Kerncentrales

Artsen Zonder Grenzen zal de situatie rond de kerncentrales in Fukushima blijven monitoren. Als er een ernstig ongeval zal plaatsvinden met de kerncentrales, zal alleen de Japanse overheid in staat zijn te reageren.