Sociale media

  • NL
Open the menu

Japan: AZG-team verkent getroffen gebied


Op zaterdagavond, lokale tijd, heeft het Artsen Zonder Grenzen-verkenningsteam het getroffen gebied in het noordoosten van Japan bereikt.


“Op sommige plaatsen hebben we gezien dat huizen en gebouwen volledig zijn verwoest. Lokale mensen vertelden dat het water sinds gister gezakt is, maar er staat nog steeds veel onder water”, zegt Mikiko Dotsu, coördinator van het Artsen Zonder Grenzen-verkenningsteam.

Het team bevindt zich in een evacuatie centrum in Sendai City en doet gezondheidscontroles. Het lijkt er op dat aan de medische behoeften kan worden voldaan. Mikiko zegt: “Volgens de autoriteiten werken er al 90 medische noodhulp teams in de prefectuur Miyage. Het lijkt erop dat dit voldoende is. Er is een systeem opgezet om mensen door te verwijzen naar het ziekenhuis en de ziekenhuizen kunnen het aan”. Ondanks dat de medische toestand onder controle lijkt in Sendai heeft de bevolking grote noden.

“Op het moment is er weinig elektriciteit en geen drinkwater toevoer. Mensen hebben voedsel, dekens en water nodig. Dat zijn op dit moment de grootste noden”, zegt de teamcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. Het Artsen Zonder Grenzen-team zal worden versterkt door meer medische en logistieke medewerkers en zal zondag haar verkenning voortzetten.