Sociale media

  • NL
Open the menu

Isatta, bijna twee jaar, geneest van ebola


Donderdag 6 augustus, 13u: vreugdekreten stijgen op uit het ebolacentrum van Artsen Zonder Grenzen in Kailahun, in Sierra Leone. Sameh Kirollos, een Egyptische arts, heeft de resultaten van de bloedtest van de kleine Isatta: negatief! Isatta is genezen!

© Sebastien Stein
© Sebastien Stein

In juli stierven beide ouders van Isatta, die bijna twee is, aan het virus. Enkele dagen later ontwikkelde ook Isatta de eerste symptomen, en ze werd onmiddellijk in het ebolacentrum opgenomen. Het meisje werd al snel de mascotte van het centrum, zowel voor de andere patiënten als voor de medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Een aangepast klein bedje, knuffeldieren – van iedereen kreeg ze kleine attenties.

 

Maar Isatta liep naar waar ze zelf wou en aarzelde niet om voorbije de oranje afsluitingen te glippen, die de hogerisicozone van het centrum afbakenen. Klein als ze is hield ze zo een team verzorgers op afstand, tot één van hen, met een beschermend pak, Isatta weer naar de juiste afdeling kon brengen.

© Magali Deppen

Toen Isatta het centrum mocht verlaten, applaudiseerde het hele team van Artsen Zonder Grenzen voor haar. Met haar 22 maanden was ze een van de jongste kinderen die ebola overleefde. Sameh Kirollos in het bijzonder werd geraakt door haar vertrek. Hij verliet het project enkele dagen later binnen en zal zich Isatta altijd blijven herinneren: ze kwam in het centrum toe op de eerste dag dat hij er werkte.

© Magali Deppen

Ook zes andere patiënten konden op 6 augustus het centrum verlaten, omdat ze genezen zijn. Voor de teams van Artsen Zonder Grenzen is elke genezen patiënt een overwinning op het virus. Maar de tijd om van het goede nieuws te genieten, was maar kort. Dezelfde dag werden 17 nieuwe patiënten opgenomen, het totale aantal patiënten kwam daarmee op 71. De twee nieuwe tenten, die net opgezet waren om het stijgend aantal patiënten op te kunnen vangen, waren binnen de 24 uur volledig volzet.

 © Sebastien Stein