Sociale media

Open the menu

In Oekraïne werken onze teams tegen de klok

ukraine lviv
Aan de Poolse grens, sturen onze teams mobiele klinieken naar Oekraïne. De temperaturen zakken tot tien graden onder het vriespunt. © Peter Bräunig - 9 maart 2022 

Anja Wolz, noodhulpcoördinator van AZG in Lviv, West-Oekraïne legt uit hoe dringend deze fase van de humanitaire interventie is.

"Terwijl ziekenhuizen in het oosten overrompeld raken met een toenemend aantal oorlogstraumapatiënten, slinken hun voorraden", zegt Anja Wolz, AZG-noodcoördinator in Oekraïne. "En we weten niet hoe lang het zal duren voordat Kyiv misschien wordt afgesneden. Vernietiging, luchtbombardementen, zwaar artillerievuur, tankgevechten, omsingelde steden, het begin van stedelijke oorlogvoering, mensen die schuilen in bunkers en kelders zonder voedsel, water en elektriciteit – dit is wat er gebeurt; en het wordt steeds erger”, vervolgt Wolz.

 “De brutaliteit, intensiteit en snelheid van deze oorlog is anders dan alles wat we in lange tijd hebben gezien. En de humanitaire medische respons moet grootschalig en snel zijn.

 Een snelle humanitaire interventie is nodig én op grote schaal

De teams van Artsen Zonder Grenzen werkten dag en nacht om van een regulier medisch programma op lange termijn in Oekraïne over te schakelen op een reactie op een totale oorlogssituatie.

Onze teams verdeelden de weinige medische en andere voorraden die wij sinds de eerste dag van de oorlog in het land hadden, maar wij wisten dat dit zeer weinig was in vergelijking met de behoeften van de ziekenhuizen en de bevolking.

Medisch urgentiemateriaal verstuurd naar Kyiv

Op zaterdag 5 maart werden de eerste drie vrachtwagens met medische noodhulpgoederen - 120 m³ - afgeleverd in Oekraïne. Een derde daarvan, voornamelijk chirurgisch en traumamateriaal en medicijnen, werd onmiddellijk per trein naar Kyiv gestuurd. Het is door het ministerie van Volksgezondheid in Kyiv ontvangen om te worden uitgedeeld aan ziekenhuizen die oorlogsgewonden behandelen in de hoofdstad en aan ziekenhuizen in oorlogsgebieden verder naar het oosten.

De afgelopen dagen zijn er meer medische noodvoorraden aangekomen in het magazijn van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne, en de komende dagen en weken zullen er nog meer zendingen volgen.

ukraine fournitures médicales cargaison
De eerste lading met medisch urgentiemateriaal, dat werd verzonden vanuit ons logistiek centrum in Brussel, is aangekomen in Oekraïne.  © MSF - 5 maart 2022

Breder beeld van de nodige bevoorrading

De belangrijkste focus van Artsen Zonder Grenzen lag tot nu toe op chirurgische, trauma-, ER (Emergency Room) en ICU (Intensive Care Unit) apparatuur en medicijnen. Maar er begint een breder beeld te ontstaan van andere belangrijke medische zaken: insuline voor diabetespatiënten en medicijnen voor patiënten met andere chronische ziekten zoals astma, hypertensie of hiv. Sommige hiervan zullen moeten worden vervoerd met de extra complexiteit van een koudeketen.

Bevoorrading krijgen waar ze nodig is in Oekraïne zal een uitdaging zijn. De treinen rijden nog grotendeels, en dit is een goede optie vanwege het volume dat ze aankunnen, maar de teams van Artsen Zonder Grenzen onderzoeken meerdere manieren om medische benodigdheden veilig door het land te vervoeren. "We vrezen dat het misschien zelfs snel moeilijker zal worden om medische benodigdheden en medisch personeel te verplaatsen naar waar ze nodig zijn. Snel handelen wordt dus echt urgent”, zegt Wolz.

AZG traint en stuurt voorraden tegen koude

AZG-teams zijn ook begonnen met het aanbieden van trainingen aan ziekenhuizen in Lviv en Odessa om hen te ondersteunen bij het omgaan met grote aantallen gewonden die tegelijkertijd aankomen en bij het behandelen van oorlogswonden.

Naast medische benodigdheden hebben mensen die hun huizen zijn ontvlucht ook bescherming nodig tegen de bitter koude temperaturen (tot -7°C). Honderdduizenden mensen hebben zich in Lviv verzameld of zijn op weg naar de Hongaarse, Poolse of Slowaakse grens. De temperaturen zijn laag genoeg om te doden.

Artsen zonder Grenzen stuurt daarom 160 m³ materiaal – meer dan 2.000 slaapzakken, meer dan 3.500 thermische fleecedekens, duizenden sets thermisch ondergoed, fleece pullovers, hoeden, regenjassen en andere kleding, en meer dan 500 tenten, evenals hygiëne-artikelen zoals tandpasta, tandenborstels, zeep en handdoeken. Deze worden doorgegeven aan lokale maatschappelijke organisaties die ze zullen uitdelen aan mensen die naar Lviv zijn gevlucht of in de rij staan aan de grenzen van Oekraïne.

Het eerste chirurgische team van AZG is aangekomen in Lviv. "Beslissingen om dichter bij gebieden te komen waar actief wordt gevochten om hands-on medisch werk te doen, kunnen niet lichtvaardig worden genomen", zegt Wolz. "We wegen verschillende locaties en opties af en nemen de komende dagen beslissingen."