Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp voor migranten op de Griekse eilanden


Naar aanleiding van het nieuws dat er in de voorbije twee weken op de Egeïsche eilanden steeds meer migranten zijn aangekomen, bezocht een team van AZG tussen 30 augustus en 4 september de eilanden Samos, Leros en Simi om er de situatie te evalueren.

© AZG-MSF. Evros, 2012
© AZG-MSF. Evros, 2012

Tijdens die bezoeken bood AZG medische diensten aan en deelde de organisatie hygiënekits (tandpasta, tandenborstel, zeep) uit aan 246 mensen, de meesten van Syrische en Afghaanse afkomst. Bovendien deelde AZG, waar nodig, water en voedsel uit voor jonge kinderen.

Voor pas aangekomen migranten is de toegang tot gezondheidszorg er erg beperkt. Er moeten dus dringend extra middelen beschikbaar worden gemaakt om patiënten te kunnen doorverwijzen. Bovendien zouden alle kwetsbare groepen (kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een chronische ziekte) toegang moeten hebben tot een eerste medisch onderzoek en follow-up indien nodig.

Het is zorgwekkend dat de capaciteit op vlak van accommodatie en infrastructuur in alle bezochte faciliteiten beperkt is en dat er niet aan de sanitaire normen wordt voldaan. Er is niet alleen beperkte toegang tot de fundamentele behoeften, zoals drinkwater en soms zelfs voedsel, maar ook de toegang tot middelen voor persoonlijke hygiëne laat te wensen over. Daarnaast worden mannen, vrouwen en gezinnen in de huidige sites niet van elkaar gescheiden.

AZG biedt al sinds 2008 medische en humanitaire hulp aan migranten en asielzoekers in Griekenland.