Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan vluchtelingen Ivoorkust in Liberia


Artsen Zonder Grenzen-teams bieden medische noodhulp aan mensen die het geweld en de spanningen in de Ivoorkust ontvlucht zijn. Tienduizenden mensen zijn sinds december vorig jaar de grens met Liberia overgestoken. Meer dan 38.000 Ivorianen, vooral vrouwen en kinderen, bevinden zich in het district Nimba. Artsen Zonder Grenzen geeft hulp via mobiele hulpposten en werkt onder meer in een vluchtelingenkamp in Bahn.

© Katrin Kisswani/MSF
© Katrin Kisswani/MSF


Medische zorg

Onze mobiele hulpposten trekken rond langs 4 locaties in het district. De mensen lijden vooral aan problemen als luchtweginfecties, diarree en malaria. Per dag voeren de teams gemiddeld 120 medische consulten uit. Naast de algemene medische zorg runnen de teams een ambulancedienst die mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben naar een ziekenhuis brengen. Ook de plaatselijke bevolking ontvangt medische zorg.

Vluchtelingen Ivoorkust

'De vluchtelingen uit de Ivoorkust hebben zich verspreid in zo'n 70 dorpen langs de grens,' vertelt Katrin Kisswani, projectcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen ter plaatse. 'Ze zeggen dat ze zijn gevlucht uit angst voor geweld. Veel van hen zijn door de plaatselijke gemeenschap opgenomen, soms nemen mensen hen in huis, soms krijgen ze een huis toegewezen. Maar anderen moeten met plastic zeil een onderkomen maken. De situatie is voor iedereen moeilijk en zet druk op de plaatselijke voorzieningen die al karig zijn.'

Vluchtelingenkamp in Bahn

In de stad Bahn heeft de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, een kamp opgezet dat 15.000 mensen kan huisvesten. De bedoeling is de plaatselijke gemeenschap te ontlasten, vooral die families die al langer dan 2 maanden vluchtelingen in hun huis hebben opgenomen. Artsen Zonder Grenzen geeft iedereen die het kamp binnenkomt een medische controle, verleent medische hulp en ent kinderen onder 15 jaar in tegen mazelen. Mazelen kan snel veel slachtoffers maken, vooral als mensen dicht op elkaar wonen, zoals in een vluchtelingenkamp. Daarnaast ondersteunt Artsen zonder Grenzen de lokale gezondheidsautoriteiten: met technisch support en met medicijnen.

Hulp in Ivoorkust

Aan de andere zijde van de grens in Ivoorkust, in en rond Duékoué, bieden Artsen Zonder Grenzen-teams medische zorg aan de plaatselijke bevolking en mensen uit andere delen van het land die gevlucht zijn voor het geweld dat na de verkiezingen uitbarstte.