Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan vluchtelingen aanvallen Boko Haram in Nigeria


Artsen Zonder Grenzen biedt medische noodhulp aan overlevenden van de hevige aanval van de islamitische militante groepering Boko Haram op het stadje Baga, in de Noord-Nigeriaanse staat Borno. Duizenden mensen zijn gevlucht, waaronder naar de stad Maiduguri, waar Artsen Zonder Grenzen hulp biedt.

Photo d'archive: Nigeria 2008 © Line Geyer
Photo d'archive: Nigeria 2008 © Line Geyer


Gezondheidspost in kamp

In het lokale overheidsziekenhuis zijn 20 gewonden verzorgd. In een opvangkamp dat 'Teacher village' wordt genoemd verblijven zo'n 5.000 vluchtelingen uit Baga, anderen hebben kamp opgeslagen aan de oevers van het Tsjaadmeer, dat deels in Tsjaad en deels in Nigeria ligt. Artsen Zonder Grenzen heeft de plaatselijke gezondheidspost van voedselvoorraden, medicijnen en ander medisch materiaal voorzien. Ook zullen we het werk in de gezondheidspost ondersteunen, met name op het gebied van zorg voor zwangere vrouwen en hulp aan ondervoede en zieke kinderen. Ons team zal de situatie in het gebied monitoren en wanneer nodig, de hulp uitbreiden.

Verscholen in bossen

Er wordt vermoed dat mensen schuilen in de bossen rondom Baga. De Nigeriaanse overheid heeft daarom een bus gestuurd om eventuele vluchtelingen op te halen en naar Maiduguri te brengen, dat op een paar uur rijden van Baga ligt. 'Helaas is de situatie in Baga nog te onveilig en kunnen onze teams nog niet ernaartoe gaan om er de noden in te schatten,' aldus Isabelle Mouniaman-Nara, hulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Nigeria. De situatie in Maidagur zelf is echter ook gespannen: bij een zelfmoordbomaanval op de plaatselijke markt op 10 januari kwamen 20 mensen om.

Bergafwaarts

'De afgelopen 4 jaar gaat het gestaag bergafwaarts in het noordoosten van Nigeria. Boko Haram is geradicaliseerd en heeft haar strategie gewijzigd: ze nemen dorpen en steden in, ontvoeren grote groepen mensen en hebben een eigen rijk, een 'kalifaat', uitgeroepen,' vervolgt Isabelle Mouniaman-Nara. 'Dit kan tot nog meer vluchtelingenstromen leiden en de gezondheid bedreigen, zoals epidemieën die uitbreken, en resulteren in slechte toegang tot gezondheidszorg. Op dit moment zijn er tussen de 800.000 en 1,5 miljoen mensen op de vlucht in Nigeria, vooral in het noordoosten.'

Vluchtelingen in Maiduguri

Volgens schattingen bevinden zich rond de 500.000 vluchtelingen in het gebied rondom Maiduguri, waarvan 400.000 in de stad zelf. 90 procent daarvan is opgenomen door de bevolking, 10 procent is opgevangen in 10 kampen die in juli zijn opgezet. Het merendeel van de mensen zijn dorpelingen die voor Boko Haram aanvallen zijn gevlucht. Artsen Zonder Grenzen zal gezondheidsposten ondersteunen door onder meer vaste klinieken op te zetten in 3 kampen. Hier geven we onder andere hulp bij ondervoeding, zwangerschapsbegeleiding en zetten we een ambulancesysteem op voor mensen die in een ziekenhuis behandeld moeten worden.

Artsen zonder Grenzen in Nigeria

Artsen Zonder Grenzen heeft sinds augustus een vaste basis in Maiduguri, de belangrijkste stad in de Nigeriaanse deelstaat Borno. In april 2013 bood Artsen Zonder Grenzen er hulp aan slachtoffers van gewelddadige botsingen in de stad. Destijds werkten onze hulpverleners ook in het ziekenhuis in Baga maar moesten zij zich vanwege onveiligheid uit het gebied terugtrekken.