Sociale media

Open the menu

Honduras: onze eerste noodhulp aan de getroffen mensen na de passages van orkanen Eta en Iota

Na de passage van orkanen Eta en Iota, op 6 en 13 november, zijn naar schatting 399.062 mensen uit hun huizen geëvacueerd en worden 89.335 mensen opgevangen in opvangcentra. Bijna een derde van de bevolking van het Centraal-Amerikaanse land is door deze noodsituatie getroffen, vooral in het departement Cortes is de situatie kritiek. Onze teams in het land zijn meteen begonnen met verlenen van essentiële noodhulp.

honduras ouragans
Onze teams zijn meteen beginnen werken in het departement Cortes, dat zwaar werd getroffen na de passage van orkanen Eta en Iota  © AZG, november 2020.

Meer dan 20 dagen lang hebben onze teams in Choloma, in het departement Cortes, onafgebroken activiteiten medische zorg, psychologische zorg en gezondheidsbevorderende activiteiten aangeboden in opvangcentra en andere plaatsen. We hebben ook 545 hygiënekits, COVID-19-preventiekits en water uitgedeeld.

"Het blijft hier maar regenen De getroffen gemeenschappen hebben geen toegang tot gezondheidsdiensten. Ongeveer de helft van de gezondheidscentra zijn door de orkanen beschadigd, en straten zijn geblokkerd. Deze noodsituatie stelt de bevolking van Honduras, de autoriteiten en de organisaties hier voor grote uitdagingen", zegt Juan Carlos Arteaga, projectcoördinator in Choloma.

Eind november hadden onze teams dusver 1.234 medische consulten geboden, voornamelijk voor de behandeling van luchtweg- en huidinfecties. Daarnaast hebben we 140 groepssessies over geestelijke gezondheid gehouden en 58 individuele consulten.

"We coördineren met andere organisaties en de autoriteiten om nu eerst prioriteiten in de komende hulpverlening te stellen”, kijkt Arteaga vooruit. “Sinds de eerste dag van de noodtoestand werken onze teams hard om de gemeenschappen die het meest hulp nodig hebben te kunnen bereiken. Onze eerste zorg zijn nu de gebieden waar tot hiertoe nog geen medische of psychologische hulp kon worden geboden.