Sociale media

  • NL
Open the menu

Honduras: AZG bindt de strijd aan met het dodelijke denguevirus


De tweede grootste stad in Honduras, San Pedro Sula, wordt geteisterd door een epidemie van hemorragische dengue, een ziekte die door muggen wordt overgedragen. We tekenden nu al meer dan drie keer zoveel gevallen op als vorig jaar. Deze vorm van dengue (of knokkelkoorts) kan dodelijk zijn en vormt vooral een gevaar voor kinderen. De teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) hebben een noodinterventie op touw gezet om te voorkomen dat er nog meer kinderen aan de ziekte sterven en steunen de zorgverleners in het grootste openbare ziekenhuis in het noordoosten van Honduras.

© Analia Lorenzo/MSF
© Analia Lorenzo/MSF

"Deze epidemie vormt een grote bedreiging voor de bevolking,” bevestigt Luis Neira, arts en medisch coördinator voor AZG. “Al sinds het begin van onze activiteiten hier worden we met patiënten overspoeld. We willen in de eerste plaats noodhulp bieden aan kinderen jonger dan 15 jaar.” Drie kwart van de patiënten in het ziekenhuis zijn namelijk kinderen. Zij worden vaak het zwaarst getroffen door de ziekte.

Hemorragische dengue

In augustus 2013 werd een toenemend aantal gevallen van hemorragische dengue opgetekend in de regio: een stijging van maar liefst 235 % ten opzichte van vorig jaar. De lokale gezondheidsautoriteiten werden overspoeld, dus AZG besloot in te grijpen.

“Ik kom uit Azacualpa en was vier uur onderweg naar hier. Mijn kleindochter is al enkele dagen ziek, maar het gezondheidscentrum in de buurt waar ik woon kan haar niet behandelen,” vertelt Mariana. Haar kleindochter lijdt aan dengue en er zijn ook complicaties opgetreden. Ze werd overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen van AZG in het openbare Mario Catarino Rivas-ziekenhuis in San Pedro Sula.

Dengue is een endemische ziekte in Centraal-Amerika. Het virus wordt overgedragen door muggen en de symptomen zijn vergelijkbaar met griep. Toch kan deze eerder goedaardige vorm van de ziekte evolueren en een veel gevaarlijker vorm aannemen: de zogenaamde hemorragische dengue. In die vorm veroorzaakt de ziekte bloedingen, waarop de patiënt in shock geraakt en zelfs kan sterven.

In Honduras komen vier vormen van dengue voor. “Tijdens het regenseizoen, van mei tot november, is de kans op infectie bijzonder groot. De muggen die het virus overdragen, vermenigvuldigen zich in die periode immers pijlsnel,” licht dokter Neira toe.

Een vroegtijdige diagnose en aangepaste verzorging kan de kans op overlijden sterk worden teruggedrongen

Er bestaat geen specifieke behandeling voor dengue, maar dankzij een vroegtijdige diagnose en aangepaste verzorging kan de kans op overlijden sterk worden teruggedrongen. Toch is het niet eenvoudig om op tijd een juiste diagnose en behandeling te krijgen. Het gezondheidssysteem in Honduras kampt met een crisis door een gebrek aan medisch materiaal en goed opgeleid medisch personeel. “Verschillende obstakels verhinderen veel patiënten om snel een juiste behandeling te krijgen,” legt dokter Neira uit.

Een team van AZG gaf het medisch personeel in de gezondheidscentra van San Pedro Sula een opleiding om vroegtijdig gevallen van dengue op te sporen en de zieken snel naar het ziekenhuis over te brengen. Het team zorgt er ook voor dat kinderen jonger dan 15 jaar gratis worden behandeld in het openbare Mario Catarino Rivas-ziekenhuis. Het medisch personeel van AZG zette in drie pediatrische afdelingen van het ziekenhuis een eenheid op voor de behandeling van dengue. Daarnaast kan het ziekenhuispersoneel rekenen op de steun en een opleiding van AZG. In twee maanden tijd behandelde het team van AZG meer dan 560 kinderen in de spoeddienst. In een kwart van de gevallen ging het om kinderen jonger dan 5 jaar.

“Het ziekenhuis kreeg ook medicijnen en medisch materiaal van AZG, om volwassenen met dengue te kunnen behandelen,” voegt dokter Neira eraan toe. AZG blijft de epidemie op de voet volgen en staat klaar om in te grijpen indien nodig.

Naast deze noodinterventie tegen de dengue-epidemie, is AZG ook aanwezig in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. De organisatie verzorgt slachtoffers van geweld in de meest gewelddadige buurten van de stad. In Centraal-Amerika probeert AZG de bevolking al meer dan 25 jaar hulp te bieden na natuurrampen, noodtoestanden en andere medische en humanitaire crisissen.