Sociale media

Open the menu

Honderden gewonden bij geweld aan Grieks-Macedonische grens

Artsen Zonder Grenzen behandelde op 10 april honderden mensen na gewelddadige gebeurtenissen op de Grieks-Macedonische grens. Ongeveer 40 mensen raakten gewond door rubberen kogels. Ten minste 10 mensen gaven aan te zijn geslagen door Macedonische politieagenten.

Frustratie & woede

‘Frustratie en woede verspreiden zich onder de vluchtelingen die al ruim een maand vast zitten in Idomeni,’ zegt landencoördinator Jose Hulsenbek.

‘Dit is het onvermijdelijke gevolg van duizenden mensen in Griekenland die geen kant op kunnen. Griekenland is niet in staat om voor hulp en bescherming te zorgen voor deze mensen. In plaats van menselijkheid worden de vluchtelingen tegemoet getreden met geweld, gesloten grenzen en onzekerheid. Deze absurde situatie wordt met de dag ondraaglijker.’

Traangas

De situatie in het kamp in Idomeni, waar steeds meer vluchtelingen komen te zitten, was zeer gespannen en traangas en rubberkogels werden ingezet om groepen mensen uiteen te drijven.

Artsen Zonder Grenzen behandelde ongeveer 300 mensen, onder wie 200 mensen met ademhalingsproblemen door traangas. Zeven mensen met zware verwondingen en botbreuken werden naar een lokaal ziekenhuis gebracht.