Sociale media

Open the menu

Haïti: gewelddadige inval in het ziekenhuis van Tabarre: "er is zo weinig respect voor mensenlevens onder de vechtende partijen"

Op de avond van 6 juli zijn ongeveer 20 gewapende mannen het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Tabarre, in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, binnengevallen. Ze namen een patiënt mee die schotwonden had en nog in operatiekamer lag. AZG veroordeelt deze inval ten zeerste, wat eens te meer het ongekende geweld aantoont dat momenteel woedt in Port-au-Prince. Alle trauma- en brandwondenzorg in het Tabarre ziekenhuis is momenteel opgeschort als gevolg van dit incident.

Op 6 juli kwam een patiënt met schotwonden rechtstreeks naar het ziekenhuis, waar hij snel werd opgenomen door zijn ernstige verwondingen. Terwijl hij nog in de operatiekamer lag, arriveerden twee mannen bij het ziekenhuis. Ze deden alsof ze in een levensbedreigend noodgeval verkeerdeb. Toen de poort van het ziekenhuis werd geopend, stormden zo'n twintig gemaskerde gewapende mannen het ziekenhuis binnen om de gewonde patiënt mee te nemen.

"Er is zo weinig respect voor mensenlevens onder de strijdende partijen en zoveel geweld in Port-au-Prince dat zelfs de kwetsbaren, zieken en gewonden niet gespaard blijven. Hoe kunnen wij, de gezondheidswerkers, zorg blijven verlenen in deze omgeving?" zegt Mahaman Bachard Iro, hoofd van de programma's van AZG in Haïti. "We moeten eerst begrijpen wat er gebeurd is en onze mishandelde medische staf wat adempauze geven omdat deze mannen hen met de dood bedreigden. Daarom hebben we besloten om onze activiteiten voorlopig op te schorten en de omstandigheden voor een mogelijke hervatting te beoordelen."

Verschillende veiligheidsincidenten waar de medische teams van AZG mee te kampen kregen, blijft vragen oproepen over de aanwezigheid en de activiteiten van AZG. Het medisch personeel, dat dagelijks vecht om levens te redden, is geschokt door dit geweld en de minachting die deze gewapende groepen voor hen tonen. Op eeb andere plaats in Port-au-Prince heeft AZG in april 2022 het ziekenhuis Drouillard tijdelijk moeten sluiten. In juni 2021 sloten we de deuren van het noodcentrum in Martissant definitief en in januari 2023 hebben we de steun aan het ziekenhuis Raoul Pierre Louis in Carrefour om veiligheidsredenen opgeschort.

Artsen Zonder Grenzen roept de verschillende partijen bij de conflicten in Port-au-Prince nogmaals op om de medische voorzieningen te respecteren zodat ze kunnen blijven functioneren.  AZG blijft vastbesloten om de Haïtiaanse bevolking bij te staan, de eerste slachtoffers van de ernstige verslechtering van de veiligheidssituatie in het land in de afgelopen jaren. Naast het ziekenhuis van Tabarre zet AZG zijn andere medische programma's in Haïti verder.

In 2022 voerden AZG-teams in Haïti, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, meer dan 4.600 operaties, 34.200 spoedconsulten en 17.800 consulten in mobiele klinieken uit, behandelden ze 2.600 mensen met schotwonden, 370 mensen met brandwonden en 2.300 mensen voor seksueel geweld, en verleenden ze zorg bij 700 bevallingen.