Sociale media

Open the menu

Grootschalige vaccinatiecampagne tegen gele koorts in Kinshasa: een logistieke uitdaging

Artsen Zonder Grenzen zet grote middelen in om de Congolese autoriteiten bij te staan in hun strijd tegen gele koorts. In het kader van een grootschalige vaccinatiecampagne zullen de komende tien dagen 10,5 miljoen mensen ingeënt worden. 

les glacières sont maintenues à une température de -12 degrés dans des boites bleues avec les vaccins
De teams van AZG stockeren 17.000 koelelementen in containers in Kinshasa © Dieter Telemans

AZG coördineert 100 teams van 16 personen elk in drie gezondheidszones van Kinshasa. 58 expats en 103 Congolese medewerkers van AZG moeten samen 760.000 personen inenten, iets meer dan 10 % van de 7,5 miljoen inwoners van de hoofdstad die het risico lopen met het virus besmet te worden.

heel wat logistieke uitdagingen

Om die uitdaging het hoofd te bieden, 1.700 werknemers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid, meer bepaald de verpleegkundigen die de vaccinaties zullen toedienen, zullen in de drie gezondheidszones met AZG samenwerken. Een campagne van dergelijke omvang brengt heel wat logistieke uitdagingen met zich mee. Niet minder dan 70 voertuigen moeten zich een weg banen door de dichtbevolkte wijken en elk team moet de koudeketen respecteren door dagelijks op verschillende locaties 4.000 nieuwe koelelementen en koelboxen te voorzien.

les équipes MSF stockent 17 000 glacières dans des containers
De koelelementen worden samen met de vaccins bewaard in blauwe koelboxen bij een temperatuur van -12 graden © Dieter Telemans

de verspreiding van de epidemie  beperken

Aangezien het vaccin bijzonder efficiënt en volkomen ongevaarlijk is, is deze campagne essentieel om de epidemie een halt toe te roepen. Wat niet wegneemt dat we de komende maanden niet waakzaam moeten blijven”, verklaart Axelle Ronsse, urgentiecoördinatrice bij AZG.

AZG is al sinds de uitbraak van de epidemie aanwezig in de DRC en is momenteel actief in Kinshasa en in de provincie Kwango, vlak bij de grens met Angola. Samen met het Congolese ministerie van Volksgezondheid slaagde de organisatie er al in om alle inwoners van de stad Matadi (370.000 personen) tegen de ziekte te vaccineren. Voor de vaccinatiecampagnes in Matadi en Kinshasa trok AZG 2,4 miljoen euro uit, goed voor de inenting tegen het dodelijke virus van om en bij de één miljoen Congolezen. 

 

een ongeneeslijke ziekte

Verder behandelt AZG vermeende en bevestigde gevallen van gele koorts, en zet de organisatie activiteiten op touw om de muggenpopulatie – die het virus verspreiden – terug te dringen en de overdracht van gele koorts tegen te gaan. 

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden sinds de uitbraak van de epidemie in januari in Centraal-Afrika al 879 zieken en 119 sterfgevallen bevestigd in Angola. In de DRC werden tot nog toe 74 gevallen bevestigd en kwamen al 16 patiënten om het leven. Gele koorts is een ongeneeslijke ziekte. De enige behandeling bestaat erin de symptomen te verzachten. Tussen 15 en 50 % van de patiënten die een ernstige vorm van de ziekte ontwikkelt, overlijdt. Vaccinatie is de beste preventie tegen de ziekte.