Sociale media

  • NL
Open the menu

Getuigenis Syrië: "We wilden niet vertrekken uit Syrië, maar uiteindelijk hadden we geen andere keuze"


Mostafa is een baby van zeven maanden. Hij werd geboren in El-Sheikh Miskeen, een klein dorp vlakbij de stad Deraa. Een maand geleden kwam hij aan in het vluchtelingenkamp Zaatari met zijn vader, moeder en vijf broers en zussen. Zijn moeder vertelt hun verhaal.

© Enass Abu Khalaf-Tuffaha/MSF-AZG
© Enass Abu Khalaf-Tuffaha/MSF-AZG

“Ons huis en onze bezittingen achterlaten was de laatste optie die we hadden. We wilden niet uit Syrië vertrekken, maar uiteindelijk hadden we geen andere keuze. We wisten wat het betekent, in een vluchtelingenkamp terecht komen: het is zeker geen mooi hotel, het ligt heel erg afgelegen!”

“Wij zijn naar Jordanië gekomen om onze kinderen te beschermen. Als het alleen om mij en mijn man ging, dan zouden we gebleven zijn, ook al liepen we het risico te sterven. Wij zijn volwassenen, wij kunnen met dat soort situaties omgaan. Maar we konden het leven van onze kinderen niet langer op het spel zetten.”

“Al maanden leden we onder artilleriebombardementen, luchtaanvallen en branden. We wisten niet of we de nacht zouden overleven. Elke ochtend dat we de zon zagen opgaan, was het alsof we opnieuw geboren werden. Mijn kinderen hebben nog altijd nachtmerries, ze herinneren zich het lawaai van de vliegtuigen.”

“We staan in contact met enkele familieleden die in Syrië gebleven zijn. De berichten die we van hen krijgen blijven verward. Sommigen zeggen dat de situatie verbetert, anderen zeggen dat het steeds gevaarlijker wordt. We weten niet wat we nu moeten doen. We kunnen niets anders dan geduldig zijn en wachten tot deze crisis voorbij gaat. Maar ik vrees dat dat nog jaren kan duren!”

“Sinds onze aankomst in Zaatari zijn mijn kinderen voortdurend ziek geweest, om verschillende redenen. Mostafa hebben we naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen gebracht, omdat hij hoge koorts had. Hij lijdt ook aan astma en heeft het moeilijk om te ademen door al dat stof in het kamp.”

“Ondanks de moeilijke omstandigheden in het kamp, zijn we erkentelijk dat we onze kinderen hier medische verzorging kunnen krijgen. De artsen en verpleegkundigen van Artsen Zonder Grenzen leveren goed werk voor hen.”