Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent ziekenhuis met moeder- en kindzorg voor Syriërs in Jordanië


Het ziekenhuis opende op 13 november de deuren in Irbid, in nauwe samenwerking met de Jordaanse overheid. Het ziekenhuis richt zich vooral op de Syrische vluchtelingen die onderdak hebben gekregen van de bewoners van Irbid.

© Enass Abu Khalaf-Tuffaha/AZG
© Enass Abu Khalaf-Tuffaha/AZG

De burgeroorlog in Syrië heeft een grote vluchtelingenstroom naar de buurlanden op gang gebracht. In Jordanië verblijven op dit moment 540.000 Syrische vluchtelingen. De meerderheid, zo’n zeventig procent, woont niet in vluchtelingenkampen. Het zorgt zo stilaan voor een overbelasting van de dienstverlening in het land, waardoor ook Jordaniërs moeilijker gezondheidszorg kunnen krijgen. In Irbid zijn er meer dan 120.000 Syrische vluchtelingen, meer dan eender waar elders in het land.

Artsen Zonder Grenzen onderzocht de gezondheidstoestand van de Syrische vluchtelingen die in de lokale gemeenschappen in Irbid. Daaruit bleek dat er onder meer in de moeder- en kindzorg grote tekortkomingen waren. Daarom opende Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis met tien bedden. Er is een kraamafdeling, een afdeling voor pasgeboren baby’s, en er zijn consultaties voor zwangere en net bevallen vrouwen. Binnenkort zal er ook een pediatrische afdeling open gaan.

“Dit project wil de Syrische vluchtelingen in Jordanië helpen, zodat ook Jordaniërs zelf weer makkelijk hulp kunnen krijgen,” zegt Marc Schakal, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen leidt in Jordanië. “Onze strategie ondersteunt daarbij de inspanningen van de Jordaanse overheid. Onze doelstelling is drieledig: vluchtelingen in de kampen bereiken, vluchtelingen in gastgezinnen bereiken, en de gewonden van de oorlog in Syrië verzorgen.”