Sociale media

  • NL
Open the menu

Geen niet-dringende noodhulp van AZG meer in Somalië tot ontvoerde medewerkers vrijkomen


Artsen Zonder Grenzen heeft de opening van elk project dat niet om dringende noodhulp, of de uitbreiding van bestaande projecten opgeschort, tot haar medewerkers Blanca Thiebaut en Montserrat Serra worden vrijgelaten. Zij werden zes maanden geleden ontvoerd in Kenia en worden vastgehouden in Somalië.

Artsen Zonder Grenzen blijft de Somalische bevolking wel helpen en zal hulp blijven bieden bij levensbedreigende noodsituaties. Maar we kunnen niet op onze normale manier werken als er twee collega’s gevangen gehouden worden in het land.  

Montserrat Serra en Blanca Thiebaut werden het laatst gezien in December 2011 in de Somalische regio Lower Shabelle. Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de ontvoering ten strengste en vraagt dat alle actoren, in het bijzonder de autoriteiten en de leiders van de lokale gemeenschappen, om zich volledig in te spannen om Blanca en Montserrat veilig vrij te krijgen. Hun families en Artsen Zonder Grenzen herhalen nogmaals dat ze geen gewapende bevrijding willen.

Blanca Thiebaut (30) en Montserrat Serra (40) waren aan het werk in het vluchtelingenkamp IFO 2 in Dadaab in Kenia, toen ze op 13 oktober 2011 werden aangevallen door gewapende mannen. In de vluchtelingenkampen van Dadaab zitten meer dan 460.000 Somaliërs die de honger en oorlog in hun thuisland ontvlucht zijn.