Sociale media

Open the menu

Wat doet Artsen Zonder Grenzen momenteel in Gaza?

Vanaf 28 december is Artsen Zonder Grenzen (AZG) operationeel in zes ziekenhuizen: Al-Awda, Al-Aqsa, European, Nasser, Rafah Indonesian en Emirati Maternity Hospital en één eerstelijnsgezondheidszorginstelling; Al-Shaboura clinic, voornamelijk in het Middengebied en het zuiden van Gaza. 

Er zijn echter heel weinig AZG-collega's over in het noorden van Gaza, in het Al Awda ziekenhuis.

Onze teams bieden chirurgische ondersteuning, wondverzorging, fysiotherapie, poliklinische consulten en geestelijke gezondheidszorg.

Lees verder onder de foto.

Nasser ziekenhuis: Kapper doet gratis styling voor ontheemden die in secties en op binnenplaatsen van Nasser ziekenhuis in Khan Yunis wonen. November 2023 copyright Mohammed Abed

Noord-Gaza

Al-Awda ziekenhuis 

Enkele Palestijnse AZG-medewerkers werken er nog steeds, op eigen initiatief. 

Het laatst overgebleven hoofdziekenhuis in het noorden van Gaza is erbarmelijk en functioneert nauwelijks nog. Het ziekenhuis werd begin oktober getroffen en minstens 5 ziekenhuismedewerkers, waaronder twee dokters van Artsen Zonder Grenzen, werden gedood terwijl ze hun patiënten verzorgden. 

Begin december begonnen Israëlische troepen het ziekenhuis te belegeren. Na hevige gevechten namen de Israëlische troepen op 17 december de controle over het ziekenhuis over en arresteerden tijdelijk alle mannen ouder dan 16 jaar, waaronder zes mensen van AZG. Na de ondervragingen werden de meesten van hen teruggestuurd naar het ziekenhuis en kregen ze te horen dat ze zich niet mochten bewegen. 

Sinds 27 december werken hier nog steeds verschillende personeelsleden. De voorraden en het voedsel in het ziekenhuis zijn bijna op en artsen, familieleden en patiënten mogen het ziekenhuis niet verlaten uit angst dat ze direct door sluipschutters worden neergeschoten als ze dat wel doen.

Middengebied

Al-Aqsa ziekenhuis 

AZG is operationeel in Al-Aqsa met Palestijns en internationaal personeel.

In het Al-Aqsa ziekenhuis bieden we wondverzorging en poliklinische consultaties aan voor patiënten met verwondingen door explosies en brandwonden. We ondersteunen er de operatiekamer met chirurgische capaciteit, evenals het Deir Al-Balah gezondheidscentrum. AZG ondersteunt het Al Aqsa ziekenhuis omwille van de overweldigende toestroom van slachtoffers en de daaruit voortvloeiende druk op de diensten van het ziekenhuis. 

In december 2023 behandelde AZG 955 patiënten (waarvan 81% oorlogsgewonden) met wond- en brandwondenzorg, voerde 883 procedures en 564 fysiologische voorlichtingssessies uit, bood geestelijke gezondheidszorg aan 796 patiënten en bereikte 564 mensen om informatie over gezondheidsbevordering te delen. 

Op 25 december werden Al-Maghazi en Al-Bureij vluchtelingenkampen gebombardeerd en het Al-Aqsa ziekenhuis meldde dat er die dag 209 gewonden en 131 doden werden opgenomen. Ongeveer de helft van hen waren vrouwen en kinderen. 

De laatste dagen van december kenden een nog grotere piek in het aantal gewonden en doden, met een piek van 357 gewonden en 155 doden op 28 december.

Zuid-Gaza

Nasser Ziekenhuis

Artsen zonder Grenzen operationeel in Nasser met Palestijns personeel. 

Dit is het belangrijkste chirurgisch centrum in het zuiden van de Gazastrook, gelegen in Khan Yunis. Het gebied wordt sinds 1 december voortdurend gebombardeerd en het Nasser ziekenhuis ontvangt vaak massale gewonden: tientallen doden en gewonden tegelijk. AZG biedt noodhulp en chirurgische behandeling aan patiënten met traumatische verwondingen en ernstige brandwonden. 

Onze activiteiten zijn voortdurend aangepast aan de veiligheidsomstandigheden. Vanaf 27 december werkt een aantal Palestijnse medewerkers van AZG nog steeds in het ziekenhuis, terwijl de aanwezigheid van internationaal mobiel personeel sinds 26 december is opgeschort. 

Op 17 december werd naar verluidt een kraamafdeling van het Nasser ziekenhuis getroffen door een lichtkogel die werd afgevuurd door de Israëlische strijdkrachten. Eén patiënt werd gedood en zes andere raakten gewond.

Europees ziekenhuis 

AZG Palestijns personeel

Sinds 6 december ondersteunen we het Europees Ziekenhuis met kleine chirurgische capaciteit. We breiden onze steun nu iets uit door het chirurgisch team te versterken en ook wondverband te verschaffen. Ons kleine team van verpleegkundigen ziet 35 tot 50 patiënten per dag voor een verbandwissel. Veel van deze patiënten zijn kinderen met trauma's en ernstige brandwonden, die aan het begin van de oorlog gewond raakten en door gebrek aan medische zorg nu geïnfecteerde wonden hebben. 

Indonesisch ziekenhuis Rafah 

AZG Palestijns en internationaal personeel

AZG ondersteunt nu de polikliniek van het Indonesische ziekenhuis in Rafah met wondverband, fysiotherapie en andere kleine ingrepen om de patiëntenlast van de Nasser, Europese en Al-Najaar ziekenhuizen te verlichten. Intramurale activiteiten omvatten 30 bedden in de eerste week van januari 2024.

Al-Emirati Ziekenhuis 

AZG Palestijns en internationaal personeel 

AZG is ondersteunt sinds kort de Al-Emirati kraamkliniek met medische voorraden, personeel waaronder gynaecologen, verpleegkundigen en hygiënisten die 24 uur per dag werken. De teams hebben ook geholpen bij het schoonmaken van de kraamafdeling en het leveren van medische en hygiënische benodigdheden. 

Sinds 13 december ontvangen de teams hun eerste patiënten. Sinds 25 december hebben onze teams zwangere vrouwen met medische complicaties ontvangen. Het team werkt ook aan de uitbreiding van de afdeling naar 24 bedden. Voedsel voor de patiënten is ook verzekerd via een overeenkomst met World Central Kitchen.

Primaire gezondheidscentra: Klinieken Martyrs, Beni Suhaila en Mascat 

AZG-steun opgeschort 

We moesten onze steun aan de kliniek van Martyr en Beni Suhaila, waar we basisgezondheidszorg, wondverzorging en consultaties voor geestelijke gezondheidszorg verstrekten, stopzetten nadat de Israëlische strijdkrachten op 1 december mensen hadden bevolen om de gebieden te evacueren.

Al-Shaboura kliniek 

AZG operationeel Palestijns en internationaal personeel

Op 9 december heeft AZG haar werk hervat in de Al-Shaboura kliniek, die gesloten was sinds het begin van de oorlog. De helft van de patiënten lijdt aan luchtweginfecties door langdurige blootstelling aan kou en regen en slechte hygiënische omstandigheden, we zien ook veel gevallen van diarree. 

De teams geven ook zwangerschapsconsulten en geestelijke gezondheidszorg.  In de eerste week van heropening (9 tot 14 december) hebben we 1.132 consulten gegeven, meer dan 200 wondverbanden aangelegd en 133 patiënten psychologische consulten gegeven. We zien nu gemiddeld 300 patiënten per dag: 19% van de algemene consulten zijn kinderen jonger dan 5 jaar en (22%) zijn kinderen tussen 5-15 jaar.

Water en sanitatie

AZG-teams ondersteunen ook 20 waterdistributiepunten, allemaal in de buurt van informele kampen van intern ontheemden (waaronder één locatie in de buurt van het Qatarese ziekenhuis en een andere in de buurt van de Shaboura-kliniek). In totaal zorgen de teams voor 80.000 liter water per dag, maar ze hebben nog steeds moeite om genoeg water per persoon te leveren.