Sociale media

Open the menu

Fietsen en sproeien: zo bestrijden we malaria in Burundi

Onze teams hebben de afgelopen jaren een aantal grootschalige malariacampagnes afgerond in Burundi. Meest recent nog in de heuvels van Kinyinya in het oosten van het land. Het doel? De ziekte bij de bron aanpakken door het aantal muggen te verminderen. 

Malaria belangrijkste doodsoorzaak voor jonge kinderen in afrika

Malaria is een groot gezondheidsprobleem in Burundi. Besmetting is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname én sterfte bij jonge kinderen. Dat geldt overigens voor het hele Afrikaanse continent: meer dan 90 % van de 400.000 malariadoden wereldwijd valt elk jaar in Afrika. In afwachting van een vaccin blijft preventie essentieel: het gebruik van antimalariamiddelen, muggennetten en betere sanitaire voorzieningen.

Maandenlang plannen en heel precies uitvoeren. Coördinator Jeanine Arakaza brieft nog eens uitgebreid één van de teams.

Huizen bespuiten met insecticide

Maar er is nog een ander wapen tegen de muggen: de huizen besproeien met insecticide. Deze methode is maanden aan een stuk heel doeltreffend, zeker in combinatie met het gebruik van muggennetten. Na besproeiing dalen de malariacijfers drastisch. Na de campagne van vorig jaar was het aantal malariagevallen in de regio die we bespoten met maar liefst 80% gedaald.

Enorme operatie heel precies voorbereiden

Om efficiënt te zijn moeten de besproeiingen goed worden voorbereid, uiterst precies uitgevoerd én herhaald worden. Het kost ons enkele maanden om elke besproeiingscampagne voor te bereiden. Eerst moeten we de juiste insecticide kiezen, om te voorkomen dat de muggen resistentie ontwikkelen, daarna begint de logistiek van een enorme operatie: plannen, teams aanwerven en opleiden…

De hele buurt staat te kijken terwijl een van onze medewerkers zich klaarmaakt om te beginnen spuiten.

Hoe meer huizen, hoe efficiënter

Maar een succesvolle campagne staat of valt natuurlijk met het aantal deelnemende huizen. Een efficiënte campagne mikt op minstens 85% bespoten huizen. Dat vergt ongelooflijk veel organisatie en energie, maar vooral heel veel overtuigingskracht van onze teams en samenwerking met de gemeenschap. Want wie laat zijn huis nu zomaar bespuiten met iets wat men niet kent?

Dit jaar hadden de mensen gelukkig de impact van de vorige campagne gezien. Soms werden onze teams zelfs gevraagd om meteen mee te komen naar een huis om het te besproeien. We hopen dus om bij elke nieuwe campagne telkens meer huizen te kunnen bespuiten.

Een enorme operatie: ongeveer 67.000 huizen hebben we besproeid in de regrio tijdens de campagne. Hoe geraken onze teams bij de mensen thuis? Met de fiets natuurlijk!

Strijd tegen malaria in Afrika nog lang niet gedaan

De strijd tegen malaria op het Afrikaanse continent heeft zeker nog een lange weg te gaan en er zijn grotere inspanningen nodig, ook in Oost-Burundi. Er moeten nog meer preventiemiddelen zijn, meer diagnoses, en meer behandeling van malariapatënten. Daarom onderssteunen we ook 14 zorgcentra in Kinyinya.

Volgende campagne staat al gepland

Maar af en toe kunnen we ons optrekken aan een kleine overwinning. Aan het eind van deze besproeiingscampagne konden onze teams maar liefst 98% van de huizen in het gebied besproeien. Zo zijn meer dan 311.000 mensen nog zeker tegen malaria beschermd tot… de volgende campagne aan het begin van de zomer.