Sociale media

Open the menu

Eerste hulp bij ongelukken: onze gratis medische zorg in Bujumbura

Het is een heldere augustusochtend in het ziekenhuis van Bwiza-Jabe in Bujumbura, de belangrijkste stad van Burundi. Een 20-jarige timmerman uit de wijk Bwiza komt aan met een snee in zijn voorhoofd, Hij is geraakt door een scherpe steen, die door een voorbijrijdende auto in de lucht werd geslingerd. In Bwiza heeft hij de eerste zorgen gekregen, maar hij heeft interne en externe hechtingen nodig. Daarom zullen we hem naar L'Arche de Kigobe brengen.

Voiture MSF devant le centre de traumatologie de MSF à Bujumbura
Een 20-jarige timmerman heeft per ongeluk een steen tegen zijn hoofd gekregen. Hij wordt naar L'Arche de Kigobe gebracht voor een hoofdscan. © Evrard Ngendakumana. Augustus 2019.

2.000 patiënten per maand…

Het ziekenhuis L'Arche de Kigobe hebben we opgericht tijdens de crisis die Burundi in 2015 op zijn grondvesten deed daveren, om de verwondingen van slachtoffers van geweld te behandelen. Een jaar later is het aantal geweldsgerelateerde opnames afgenomen en besloten we ook mensen te behandelen die gewond zijn geraakt in een ongeluk. Het aantal patiënten steeg van 200 per maand tot bijna 2.000. Nu biedt het centrum vooral zorg aan slachtoffers van verkeersongelukken, maar ook aan mensen met brandwonden en overlevenden van seksueel geweld.

"Onze patiënten komen uit het hele land", zegt projectcoördinator Vincent Onclinx. "Momenteel is 90% van onze patiënten slachtoffer van verkeersongevallen. Vorig jaar hebben we 22.400 spoedconsultaties en meer dan 4.000 operaties uitgevoerd. Dat zijn er bijna 11 per dag".

Omdat steeds meer patiënten zorg nodig hadden, besloot Artsen Zonder Grenzen zich in juni 2019 te richten op mensen met gecompliceerde traumaletsels en verwezen we patiënten met eenvoudige wonden door naar twee partnerziekenhuizen in de buurt - Kamenge en Bwiza-Jabe - en twee gezondheidscentra - Buterere II en Ngagara. We dekken er de kosten van de patiëntenzorg en trainen en ondersteunen het personeel.

Intervention chirurgicale
Onze chirurgen opereren een arm van een jongen die gewond is geraakt bij een auto-ongeval. © Evrard Ngendakumana. Augustus 2019.

… die we gratis verzorgen

In Bwiza spreekt gezondheidspromotor Nicole Niyoyankunze door een megafoon voor een groot publiek. Veel van de mensen die hier wonen en werken zijn timmerlieden - een beroep waar ongevallen op het werk vaak voorkomen. Nicole organiseert een bijeenkomst om mensen te vertellen wat ze moeten doen als ze gewond raken en waar ze gratis behandeld kunnen worden.

"In onze centra hoeven patiënten de kosten van hun behandeling niet te betalen", zegt Nicole. "Zeer belangrijk, want soms kunnen de financiële kosten een belemmering zijn om zorg te zoeken.

Abdu Karim dans son lit d'hôpital
Abdoel Karim  herstelt van zijn operatie.  © Evrard Ngendakumana. Augustus 2019.

Visser Abdoul Karim werd aangereden door een auto toen hij de straat overstak. Hij werd naar L'Arche de Kigobe gebracht met een gebroken arm. Na een operatie door onze dokters, herstelt hij nu in één van de afdelingen. Zonder de gratis behandeling had hij zich de operatie nooit kunnen veroorloven. "Ik had veel geluk dat ik hierheen werd gebracht", zegt hij. "De dokters hebben me geopereerd en voor me gezorgd. Ik ben maar een visser… waar kon ik het geld vinden om dit alles te betalen?"

L'Arche de Kigobe heeft 68 bedden en die zitten altijd vol. De 240 Burundese medewerkers en 12 internationale medewerkers van het ziekenhuis zijn altijd bezig. Naast het uitvoeren van spoedoperaties en orthopedische chirurgie, bieden onze teams fysiotherapie en psychosociale ondersteuning om patiënten te helpen met hun verwondingen, zowel lichamelijk als psychologisch, zodat ze na het verlaten van het ziekenhuis de vaardigheden hebben die ze nodig hebben om verder te gaan met hun leven.

Séance de physiothérapie
De tweejarige Elysée herstelt na een breuk. Ze begint aan haar revalidatie met deze eerste fysiotherapeutische sessie © Evrard Ngendakumana. Augustus 2019.

In de revalidatieruimte heeft de zevenjarige Amina haar eerste sessie na een maand in het gips met een dubbele beenbreuk. Haar vader kijkt toe, blij te zien dat zijn dochter weer leert lopen. Het lachen en  handgeklap is te horen tot in de hoofdgang van het centrum.