Sociale media

Open the menu

Een sprankeltje hoop voor Florence

Florence heeft een biopsie ondergaan omdat de artsen vermoedden dat ze baarmoederhalskanker had. Maar ze heeft geen inkomen en ook geen geld om de resultaten van de biopsie te laten onderzoeken. De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn tussengekomen om een oplossing te vinden. 

Florence en haar man in hun huis in Gutu. ©Mélanie Wenger
Florence en haar man in hun huis in Gutu. ©Mélanie Wenger

Oplopende kosten

"In januari 2016 voelde ik me steeds zwakker worden, en ik kreeg bloedingen. Ik ben naar het ziekenhuis in Gutu geweest en daar hebben de dokters me verteld dat ik mogelijk een vorm van kanker had. Mijn bloedproeven kosten vijf euro, maar die had ik niet. Ik moest mijn enige geit verkopen om de tests te kunnen betalen.

Daarna bezocht ik een ander ziekenhuis voor medische zorgen. Een sociaal werkster vertelde me dat ik ook administratieve kosten moest betalen voor een biopsie, maar dat kon ik me ook niet veroorloven. In mijn dorp hebben ze mij 90 euro geleend voor de bloedproeven, voor een onderzoek van de stalen en om me een nacht in de kliniek te laten verblijven. 

Een buurman heeft me zelfs een koe gegeven zodat ik ze kon verkopen om mijn schulden af te lossen. Soms ga ik bij mijn buur werken op het veld, maar daar ben ik op dit moment te zwak voor.

Florence en Tendai voor het huis van Florence
Florence staat voor haar woning en legt haar situatie uit aan Tendai, een medewerkster van Artsen Zonder Grenzen in Gutu.  © Mélanie Wenger 

Ik wilde dat iemand het resultaat van de biopsie kon meedelen zonder dat ik naar het ziekenhuis moet komen,  want het is moeilijk om er te geraken. De reis duurt meer dan twee uur, ik kan moeilijk wandelen en het is zeer duur.  Helaas mogen de resultaten enkel geopend worden door een arts waardoor ik dus geen andere keuze heb.  

Als mijn baarmoeder verwijderd moet worden en ik daarna antibiotica moet nemen, weet ik niet wat ik moet doen want ik kan me dat niet veroorloven. De operatie en de medicijnen kosten samen meer dan duizend euro. 

Het goede nieuws

Op een dag in het begin van juni kwam een team van Artsen Zonder Grenzen thuis komen bezoeken. Dokter Abraham Mapfumo heeft me mijn resultaten meegedeeld en heeft me verteld dat de kanker niet is uitgezaaid. Maar mijn baarmoeder moet verwijderd worden. Het team zei dat ze me zouden helpen om de operatie te betalen zodat ik niet mijn enige overgebleven koe moet verkopen. 

Florence, haar echtgenoot en Tendai
Toen ze het nieuws hoorde, is Florence Tendai in de armen gevlogen. De emotie was haast tastbaar. © Mélanie Wenger 

Ik heb het geluk dat ik op mijn echtgenoot kan rekenen die me altijd helpt. Mijn vijf kinderen steunen me en ze zoeken werk om me financieel te kunnen helpen."

AZG in Gutu in Zimbabwe

Sinds 2014 heeft Artsen Zonder Grenzen screeningen opgestart in Gutu om baarmoederhalskanker op te sporen bij vrouwen. We doen dat in het kader van ons aids-project. Onze teams op het terrein helpen het Zimbabwaanse Ministerie van Gezonheid en Jeugd om informatiesessies te organiseren in ziekenhuizen. Artsen Zonder Grenzen gaat ook naar dorpen om er patiënten te ontmoeten om het belang van screening uit te leggen.