Sociale media

  • NL
Open the menu

Een nieuwe kraamafdeling in Kaboel


Toen de teams van AZG begin dit jaar aankwamen in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi, in het westen van Kaboel, was de nieuwe kraamafdeling van 42 bedden niet meer dan een leeg gebouw. Negen maanden later kan op de geboorte van het project teruggeblikt worden als op een moeilijke bevalling.

Zicht op Dasht-e-Barshi © AZG
Zicht op Dasht-e-Barshi © AZG
De eerste tweeling van de materniteit. © AZG
De eerste tweeling van de materniteit. © AZG
Inauguratie materniteit © AZG
Inauguratie materniteit © AZG
© AZG
© AZG

Het is 4 uur ‘s ochtends.

Het team van Artsen Zonder Grenzen (AZG) wordt gewekt door een telefoontje en spoedt zich naar de kraamafdeling. Het district Dasht-e-Barchi in het westen van Kaboel slaapt nog, maar het ziekenhuis begint al te bruisen van activiteit. Er hangt een combinatie van urgentie, angst en ongeduld in de lucht. En we kunnen begrijpen waarom. Toen de teams van AZG begin dit jaar aankwamen in het ziekenhuis, was de nieuwe kraamafdeling van 42 bedden niet meer dan een leeg gebouw. Negen maanden later kan op de geboorte van het project teruggeblikt worden als op een moeilijke bevalling. Vandaag, enkele dagen na de opening, wordt er in het midden van de nacht een jonge patiënte met complicaties opgenomen. Achter de deuren van de bevallingskamer klinken gestommel, doffe geluiden, vrouwenstemmen en woorden in Dari.

Mina, 17 jaar, eerste zwangerschap, de arbeid vordert niet”.

“Mina, 17 jaar, eerste zwangerschap, de arbeid vordert niet”. Na enkele uren van weeën ligt ze zwijgend op haar bed, maar haar gezicht is verkrampt van de pijn. Het kind is te groot voor een normale bevalling en Mina heeft dringend een keizersnede nodig. Dergelijke complicaties komen wel vaker voor, maar in Afghanistan zijn de medische structuren die ze kunnen behandelen schaars, zelfs in de hoofdstad. De meeste vrouwen en hun familie kunnen geen privéverzorging betalen en moeten thuis bevallen. Nochtans kan een bevalling in geval van complicaties zoals deze fataal zijn.

Het is op deze moeilijke bevallingen dat AZG zich concentreert. Met de nieuwe kraamafdeling wil de organisatie levens redden, die van de moeders en hun baby’s die normaal gezien geen toegang hebben tot gespecialiseerde medische verzorging.

Mina moet snel geopereerd worden. Daniela, vroedvrouw bij AZG, brengt haar naar de operatiezaal. Daar wachten verpleegkundige Renate en gynaecologe Diana haar op. Met zijn drieën hebben ze 115 jaar medische ervaring, aangescherpt door de jaren voor AZG op missie in alle uithoeken van de wereld. Een team van veteranen dus, maar absoluut nodig om de 23 vroedvrouwen, 21 verpleegkundigen en 4 gynaecologen op te leiden die onlangs voor de kraamafdeling werden gerekruteerd.

Het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi ligt midden in een drukke handelswijk, achter een tankstation, en is met zijn drie kleine afdelingen het enige openbare ziekenhuis in het district. Er wordt geschat dat het aantal inwoners van deze wijk van Kaboel in tien jaar tijd vertienvoudigd is en vandaag meer dan een miljoen bedraagt. De door AZG ondersteunde kraamafdeling kan onmogelijk alle noden lenigen, maar de teams stellen zich tot doel om 130 gecompliceerde gevallen per maand, bijna 600 normale bevallingen en evenveel geboorten af te handelen.

In de operatiezaal branden de lampen en van de sonde tot de instrumenten voor de anesthesie is alles nieuw. Vorige week, tijdens de ‘generale repetitie’, werden de uitrustingen een voor een getest: van het elektrisch circuit en de hydraulische pompen tot de ontsmettingsinstrumenten. Het logistiek team was maandenlang achter de schermen aan het werk om de kraamafdeling van het openbare ziekenhuis te vernieuwen en de hoge normen te bereiken waarvoor AZG in Afghanistan erkend is.  

Vijf uur ‘s ochtends. Een pasgeboren baby huilt; het is een jongen van 3,3 kg. Mina stelt het goed en komt op adem. Ze had nog niet aan een naam gedacht, maar nu heeft ze tijd om dat te doen.

AZG is sinds 1981 actief in Afghanistan. De organisatie werkt in Dasht-e-Barchi samen met het ministerie van Volksgezondheid en ondersteunt de kraamafdeling van het districtziekenhuis. AZG werkt ook in het ziekenhuis Ahmad Shah Baba in het oosten van Kaboel, en in het Boost ziekenhuis in Lashkargah, in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan. Tot slot beheert de organisatie een in traumatologie gespecialiseerd ziekenhuis in Kunduz, waar levensreddende chirurgische ingrepen worden aangeboden aan mensen uit het noorden van Afghanistan, en een kraamafdeling in Khost, in het oosten van het land. AZG zet zich op alle sites in om levens te redden en verstrekt gratis essentiële medische verzorging. Artsen Zonder Grenzen hangt in Afghanistan enkel af van private financiering en aanvaardt geen geld van welke regering dan ook.