Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebolaklinieken in Liberia kunnen toevloed patiënten niet aan


Artsen Zonder Grenzen is haar hulp bij de ebola-epidemie in Liberia snel aan het opschalen. De internationale hulp is, zoals in alle getroffen landen, chaotisch en schiet drastisch tekort.

Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen trekt het beschermende pak aan om ebolapatiënten te kunnen verzorgen. Een collega controleert nauwlettend of alle veiligheidsvoorschriften gevolgd worden. ELWA 3, Monrovia. © Caroline Van Nespen/AZG.
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen trekt het beschermende pak aan om ebolapatiënten te kunnen verzorgen. Een collega controleert nauwlettend of alle veiligheidsvoorschriften gevolgd worden. ELWA 3, Monrovia. © Caroline Van Nespen/AZG.

Deze week opende Artsen Zonder Grenzen haar nieuwe ebolakliniek in Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Alle 120 bedden van ‘ELWA3’ zijn inmiddels bezet en er wordt gewerkt aan een uitbreiding van het centrum. In het noorden van het land blijven patiënten het behandelcentrum in de plaats Foya binnenstromen.

Meer hulp dringend nodig

“Het is onaanvaardbaar dat er nu pas, vijf maanden nadat de epidemie werd uitgeroepen, serieuze gesprekken op gang komen over internationaal leiderschap en coördinatie,” zegt Brice de le Vingne, directeur operaties van Artsen Zonder Grenzen. “Zelfbescherming lijkt de prioriteit te zijn van landen die de expertise en middelen hebben om een groot verschil te maken in de getroffen landen. Ze kunnen meer doen. Dus waarom doen ze dat niet?”

Ebola verspreidt zich momenteel razendsnel in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia en de weinige medische voorzieningen die hulp bieden, kunnen de toestroom van ebolapatiënten niet aan. Het zorgsysteem in de stad is volledig lamgeslagen uit angst dat het virus zich verspreidt onder medisch personeel en patiënten.

Daardoor zitten veel mensen met andere aandoeningen en ziekten zonder zorg. “Dit is niet alleen een ebola-epidemie,” zegt noodhulpcoördinator Lindis Hurum. “Dit is een humanitaire noodsituatie en er is een grootschalige humanitaire hulpoperatie nodig.”

Teveel patiënten, te weinig personeel

Het aantal mensen dat zorg zoekt in het ebolabehandelcentrum in Monrovia groeit sneller dan de medische teams aankunnen. “We moeten ons constant aanpassen aan de veranderende situatie,” zegt Lindis Hurum.

“We zijn continu bezig met het rekruteren en opleiden van personeel. Onze focus ligt nu vooral bij het zorgen voor een veilig behandelcentrum en op het scheiden van mogelijke besmette mensen, mensen die waarschijnlijk besmet zijn, en mensen die zeker besmet zijn. En natuurlijk op het zo goed mogelijk behandelen van de zieke mensen.” Maar dat laatste is onder de huidige omstandigheden zeer moeilijk.

Ministerie heeft ondersteuning nodig

In Foya, vlakbij de grens met Guinee, is het gebrek aan hulp overduidelijk. Teams van Artsen zonder Grenzen moeten hier rond de klok werken om te epidemie te bestrijden. Er zijn momenteel 67 patiënten opgenomen in het behandelcentrum. “De situatie is extreem chaotisch en er is bijna geen andere hulporganisatie te zien,” zegt noodhulpmanager Hugues Robert.

“In sommige plaatsen rond Foya heeft het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid gebrek aan beschermend materiaal. Ook hebben zij niet genoeg mensen om veilige begrafenissen te verzorgen en om ambulancediensten uit te voeren. Ze hebben echt dringend hulp nodig. Wij zullen ons, naast het behandelen van patiënten, toeleggen op het voorlichten van mensen over de ziekte en hoe je besmetting kunt voorkomen.”

Artsen Zonder Grenzen startte haar hulpoperatie bij de ebola-epidemie in West-Afrika in maart 2014. In Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone runnen de medische teams van Artsen Zonder Grenzen (184 internationale hulpverleners en 1.800 lokale hulpverleners) vijf ebolabehandelcentra met in totaal 415 bedden. Sinds maart zijn daar 1.885 patiënten opgenomen. Bij 907 van hen is besmetting vastgesteld. 170 mensen zijn genezen.