Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola in Guinee en Liberia: nog elke dag nieuwe patiënten


Bij de ebola-uitbraak in West-Afrika zijn volgens de officiële berichten inmiddels 135 mensen overleden. In Guinee gaat het om 122 mensen van de 197 mensen die tot dusver mogelijk besmet zijn. In buurland Liberia zijn 27 mensen mogelijk besmet en 13 overleden. In de ebolaklinieken van Artsen Zonder Grenzen worden elke dag nog nieuwe patiënten opgenomen.

Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen neemt de temperatuur van een ebolapatiënt in Conakry. © Amandine Colin, 2014.
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen neemt de temperatuur van een ebolapatiënt in Conakry. © Amandine Colin, 2014.

‘Onze prioriteit is om de mensen te verzorgen die besmet zijn met het virus,’ zegt noodhulpcoördinator Henry Gray van Artsen Zonder Grenzen in Guinee. ‘Vanuit epidemiologisch standpunt kunnen we op dit moment niet zeggen hoe de uitbraak zich ontwikkeld. Elke nieuwe patiënt is een nieuwe uitdaging. We blijven voor patiënten zorgen tot deze epidemie bestreden is.’

Artsen Zonder Grenzen bestrijdt de epidemie met 60 internationale medewerkers en 270 medewerkers uit Guinee en Liberia. We werken samen met lokale overheden om patiënten te verzorgen en om de uitbraak in te dammen. In Guinee doen we dat in hoofdstad Conakry en Macenta en Gueckedou. In Liberia werken onze teams in Lofa, Margibi en hoofdstad Monrovia.

De kans voor mensen met ebola om te overleven is erg klein. Het is een zeer dodelijke ziekte waarvoor geen specifieke behandeling is. Met goede verzorging kunnen patiënten toch herstellen. De eerste ebolapatiënten zijn inmiddels genezen.