Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola: grote toename patiënten in Conakry, Guinee


In Conakry, de Guinese hoofdstad die als eerste door ebola werd getroffen, is er opnieuw een enorme stijging van het aantal mensen met ebola dat in het ebola-centrum van Artsen Zonder Grenzen wordt opgenomen.

© Julien Rey/AZG
© Julien Rey/AZG

In juli leek het er nog op dat het aantal gevallen afnam, wat er op leek te wijzen dat het einde van de uitbraak in zicht kwam. Maar nu zijn er ruim 120 patiënten opgenomen door Artsen Zonder Grenzen in haar twee ebola-centra in Conakry en Guéckédou, van wie 85 positief zijn getest voor ebola.

In het ebola-centrum in Donka, die is opgezet binnen het overheidsziekenhuis in Conakry, zijn er op 6 oktober 22 patiënten opgenomen, van wie 18 afkomstig waren uit de Coyah-regio, 50 kilometer ten oosten van Conakry. In totaal zijn er nu 62 patiënten in de kliniek met een capaciteit van 60 bedden opgenomen; de kliniek wordt uitgebreid met 14 bedden. Onder de patiënten zijn veel kinderen, die veel aandacht nodig hebben.

Alle ruimte benut

‘Op dit moment zijn er drie besmettingsketens in vier wijken in Conakry. Met deze nieuwe keten in Coyah – waarvan we op dit moment nog niet weten wat de bron is – en de ketens in Forecariah en Dalaba, lopen we het risico dat wij het niet meer aankunnen,’ aldus Stephane Hauser, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. Het centrum heeft inmiddels alle aanwezige ruimte benut binnen het terrein.

Ruim 130 hulpverleners werken rond de klok in het ebola-centrum van Artsen Zonder Grenzen in Donka. Sinds de opening van de kliniek zijn 105 van de 220 ebolapatiënten hersteld. Maar de teams zijn vermoeid aan het raken en hebben versterking nodig. Stephane Hauser: ‘Onze teams hebben een ongelooflijke toewijding getoond. Ze worden continu met de dood geconfronteerd – soms met het overlijden van hun eigen collega’s – en ze werken in moeilijke omstandigheden, maar niet één van hun is met zijn werk gestopt.’

Anderen trainen

Om de druk op de teams enigszins te verminderen, traint Artsen Zonder Grenzen gezondheidswerkers die in dienst zijn van de overheid en water-en-sanitatiepersoneel van lokale organisaties zoals het Guinese Rode Kruis. Zij zullen eerst in het ebola-centrum van Artsen Zonder Grenzen in Conakry werken, en later bij andere medische voorzieningen aan de slag gaan. ‘Ik maak mij ernstig zorgen dat we op een dag patiënten moeten weigeren omdat we te weinig ruimte hebben,’ aldus Stephane Hauser.