Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola: eerste patiënten genezen in Guinee


De eerste ebolapatiënten zijn in Guinee hersteld van ebola. In het Guinese Macenta moest Artsen Zonder Grenzen haar werk opschorten nadat een kliniek werd aangevallen, en ook in Liberia is nu een team actief om ebola te bestrijden.

De speciale kliniek voor ebola die AZG heeft opgezet in de Guinese hoofdstad Conakry. © Sam Taylor
De speciale kliniek voor ebola die AZG heeft opgezet in de Guinese hoofdstad Conakry. © Sam Taylor

Ebola is een zeer dodelijke ziekte waarvoor geen specifieke behandeling is, maar met goede verzorging kunnen de patiënten wel herstellen. De eerste patiënten zijn nu op die manieren genezen in Guinee. Tot nu toe er in Guinee 95 patiënten gestorven en zijn 151 mensen mogelijk besmet.

Aanval op kliniek

In Macenta, in het zuidoosten van Guinee, heeft Artsen Zonder Grenzen haar werk moeten opschorten nadat een groep mensen stenen naar de kliniek en voertuigen gooide. Ze verkeerden in de foute veronderstelling dat de organisatie de ziekte het land had ingebracht. Niemand van ons team raakte gewond.

De twee ebolapatiënten in de kliniek van Macenta worden verder verzorgd door een arts van het ministerie van Volksgezondheid, die daarvoor door ons team de voorbije tien dagen is opgeleid. Intussen zijn we in gesprek met de overheid om zo snel mogelijk de activiteiten in Macenta weer op te starten.

UPDATE 10/04/2014
Vandaag zijn onze teams weer aan de slag gegaan in Macenta, na succesvolle gespreken met de lokale en regionale overheden. Het is niet uitzonderlijk dat medische teams met agressie te maken krijgen bij ebola-uitbraken, omdat de bevolking vaak erg angstig is. Artsen Zonder Grenzen kreeg er eerder mee te maken in Gabon en Uganda. Precies daarom is het voorlichtingswerk zo belangrijk.

Preventieve maatregelen

In de hoofdstad Conakry heeft ons team uit voorzorg het behandelcentrum uitgebreid van tien naar dertig bedden, voor zowel patiënten met een hoog risico als die met een laag risico.

In Conakry en in andere regio’s proberen Artsen Zonder Grenzen en andere gezondheidsorganisaties met speciale teams iedereen te vinden die mogelijk met een ebolapatiënt in contact is geweest. Ook geven we voorlichting om te voorkomen dat herstelde patiënten gemeden gaan worden door hun omgeving.

Liberia

Gisteren is een team van Artsen Zonder Grenzen aangekomen in Liberia, een buurland van Guinee. Het team zal er de overheid ondersteunen met medicatie en materialen om patiënten te isoleren. Zo moet een echte uitbraak van ebola in het land voorkomen worden.

De speciale kliniek voor ebola die AZG heeft opgezet in de Guinese hoofdstad Conakry.