Sociale media

  • NL
Open the menu

Duizenden vluchtelingen naar Tsjaad na oplaaiend geweld in Sudan


De afgelopen dagen zijn duizenden vluchtelingen de grens overgestoken naar Zuidoost-Tsjaad. Zij vluchtten voor oplaaiend geweld in Um Dukhun, een plaats in het zuidwesten van Sudan. De vluchtelingen voegden zich bij de 25.000 mensen die de afgelopen drie maanden al naar Tsjaad waren getrokken.

© MSF-AZG
© MSF-AZG

Drie maanden geleden braken gevechten uit tussen verschillende Arabische stammen in de Sudanese provincie Darfur. De afgelopen week escaleerde de situatie. De vluchtelingen vertellen verhalen over aanvallen en brandstichting door mannen op paarden, over vermoorde buren en familieleden en over vrouwen en kinderen die zonder bezittingen halsoverkop op de vlucht moesten.

Gebrek aan humanitaire hulp

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat er momenteel ongeveer 35.000 vluchtelingen verblijven in en rond de plaats Tissi in Zuidoost-Tsjaad. Onder de vluchtelingen bevinden zich tientallen gewonden. Ongeveer eenderde van de mensen komt uit Sudan of de Centraal-Afrikaanse Republiek. De rest komt oorspronkelijk ook al uit Tsjaad, maar had zich gevestigd in deze landen. De overgrote meerderheid, ruim 90%, is vrouw. De vluchtelingen leven onder bomen of in geïmproviseerde hutten en krijgen geen enkele humanitaire hulp.

Behandelen gewonden en bestrijden mazelen

Artsen zonder Grenzen behandelt gewonden in Tissi en verwijst de ernstigste gevallen door naar de plaatsen Goz Beida of Abeche. In een nabijgelegen gebied bestrijden we een uitbraak van mazelen. ‘Alleen al in de plaats Saraf Bourgou hebben we 35 bevestigde gevallen van mazelen,’ zegt Alexandre Morhain, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Dat is een kwart van al onze medische consulten. De ziekte heeft al zeven kinderen het leven gekost, waarvan vijf kinderen jonger dan vijf jaar.’ In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid van Tsjaad starten we een mazelenvaccinatiecampagne die het hele gebied rond Tissi omvat.

Geen voedsel en nauwelijks schoon drinkwater

Er zijn bovendien andere grote noden. ‘De vluchtelingen hebben geen voedselvoorraden en nauwelijks toegang tot schoon drinkwater,’ zegt Morhain. ‘Hun situatie is uiterst zorgelijk en hulp van andere hulporganisaties, in de vorm van voedsel en hulpgoederen, is dringend nodig. Het moet bovendien snel gebeuren, want het regenseizoen komt eraan. Over twee maanden zal het onmogelijk zijn dit gebied over de weg te bereiken.’