Sociale media

Open the menu

Duizenden gewonden en zieken uit West-Mosul

Inwoners van Mosul bevinden zich in het kruisvuur van de strijd om de stad. Teams van Artsen Zonder Grenzen werken rond de klok om gewonden te behandelen. Het gaat vooral om verwondingen door kogels, explosies en mortiervuur.

Les équipes MSF ont reçu plus de 1800 patients qui avaient besoin de soins urgents ces deux derniers mois. © Louise Annaud
Mosul, 22 februari 2017 © Louise Annaud

1.500 oorlogsgewonden

Sinds de start van het offensief op 19 februari om het westelijke deel van de stad te veroveren, zijn al tienduizenden Irakezen gevlucht. Duizenden gewonden zijn met spoed per ambulance uit het conflictgebied weggevoerd.

Mensen die acuut medische hulp nodig hebben worden de stad uitgebracht, omdat er niet genoeg capaciteit is in en rond Mosul om de stroom gewonden aan te kunnen. Onze teams hebben de afgelopen twee maanden meer dan 1.800 patiënten in kritieke toestand behandeld. In 1.500 gevallen ging het om oorlogsgewonden.

Elke patiënt is er ernstig aan toe

‘Ik heb in veel oorlogen gewerkt, in Syrië, Liberia, Angola, Cambodja, maar dit heb ik nog nooit gezien: elke patiënt die onze operatiezaal wordt ingereden is er ernstig aan toe en bijna elke dag komt er een nieuwe stroom gewonden binnen,’ vertelt Reginald Moreels, die voor Artsen Zonder Grenzen werkte in een traumahospitaal ten zuiden van Mosul-Stad.

Ondervoeding

In ons ziekenhuis in Qayyarah is ook een voedingskliniek opgezet. Sinds begin maart komen er ernstig ondervoede kinderen uit West-Mosul binnen. Net aangekomen vluchtelingen vertellen dat dat er geen melkpoeder voor zuigelingen meer is. Ook is er een tekort aan voedsel en drinkbaar water. Nu de aanvoerroutes naar de stad zijn afgesloten, zal de toestand nog verder verergeren. Het is daarom van groot belang dat mensen die West-Mosul uit weten te komen bij aankomst voedselhulp en behandeling voor ondervoeding krijgen.

Spoedkeizersnedes

Tegelijkertijd zijn er ook veel vrouwen die spoedkeizersnedes nodig hebben. Artsen Zonder Grenzen heeft in Oost-Mosul sinds begin februari 80 keizersnedes uitgevoerd en 100 bevallingen begeleid.

De hulp van Artsen zonder Grenzen in Mossul

Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulp in het gouvernement Ninewa in Irak uitgebreid na de start van het militaire offensief om de tweede grootste stad van Irak te heroveren. Internationale hulpverleners werken zij aan zij met Irakese medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Zij bieden veelal spoedeisende hulp en moeder- en kindzorg. De hulpverleners werken in Oost-Mosul, in traumacentra en medische posten verspreid over de stad, en in opvangkampen.