Dringende nood aan zorg voor zieken en gewonden in Centraal-Afrikaanse Republiek
Sinds maandag ondersteunt Artsen Zonder Grenzen het gemeenschapziekenhuis in Bangui. Het is het enige ziekenhuis dat nog functioneert in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
“De gevechten begonnen vrijdag 22 maart. Maar toen konden we niets doen, niemand kon in het ziekenhuis opgenomen worden. Die situatie heeft een paar dagen geduurd”, zegt Serge St-Louis, de landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Bangui. “Maandag 25 maart konden we medisch materiaal en medicijnen naar het ziekenhuis brengen, dat bijna geen voorraden heeft.”
Tot en met maandag hadden de meeste patiënten die naar het ziekenhuis kwamen schotwonden. Vanaf dinsdag zag het team meer slachtoffers van verkeersongelukken dan mensen met schotwonden. Op 25 en 26 maart werden 173 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 6 patiënten konden al geopereerd worden, 55 andere wachten nog op een chirurgische ingreep.
Het team van Artsen Zonder Grenzen zag ook 5 patiënten sterven in het ziekenhuis. 23 lijken werden naar het mortuarium van het ziekenhuis gebracht, maar daar heeft Artsen Zonder Grenzen geen toegang toe.
Het ziekenhuis wordt op dit moment bewaakt door strijders van de rebellenbeweging Seleka. Zij bewaken de veiligheid van het ziekenhuis en de buurt. “Onze prioriteit de komende dagen is om chirurgie op te starten, en patiënten na hun operatie op te volgen. Vandaag is een chirurgisch team aangekomen om het operatiekwartier te versterken.”
Veiligheid verbetert langzaam
Vanaf woensdag begonnen teams van Artsen Zonder Grenzen in de stad te circuleren. Zij merkten op dat de militaire aanwezigheid is verminderd, maar troepen van Seleka blijven rondepunten en hoofdwegen bezetten.
“Je hoort op straat minder geweervuur. De situatie lijkt in de juiste richting te evolueren. Sinds gisteren durven de mensen weer op straat komen. Kleine stalletjes en markten gaan weer open, er kunnen weer basisproducten en voedsel gekocht worden. Maar de prijzen zijn verdubbeld”, zegt Serge St-Louis.
Grote winkels, supermarkten en tankstations zijn nog steeds gesloten, ook wanneer ze niet geplunderd werden. Na zonsondergang blijft de veiligheid wel een probleem. Na zeven uur ‘s avonds durven de mensen de straat niet meer op.
Nood aan water en elektriciteit
Het gebrek aan water en elektriciteit in de gezondheidsvoorzieningen maakt dat Artsen Zonder Grenzen de gewonden niet correct kan verzorgen. “Het grootste probleem nu is water. De toevoer daarvan is nog niet hersteld, dus we zitten in staat zonder water. Stroom is er maar af en toe, en dat verhindert ziekenhuizen en gezondheidscentra van goed te kunnen functioneren,” aldus Serge St-Louis.
De projecten die Artsen Zonder Grenzen heeft in Paoua en Carnot blijven operationeel, maar in beperkte mate. Alle externe activiteiten zijn opgeschort. De teams zijn nog steeds voltallig aanwezig. Artsen Zonder Grenzen verwachten dat Seleka nu snel Paoua zal innemen. In Carnot is het op dit moment rustig.