Dramatische situatie voor vluchtelingen bij hotspot op Lesbos
Vandaag is de situatie bij het registratiepunt voor vluchtelingen in Moria, op het Griekse eiland Lesbos, tot een dramatisch dieptepunt gezakt. Vluchtelingen moeten eindeloos buiten wachten in slecht weer en lokale autoriteiten zijn niet in staat om vervoer naar de tijdelijke opvangkampen te regelen.
Ruim duizend mensen wachtten vandaag in de stromende regen bij het registratiepunt in Moria, zonder enige vorm van beschutting en zonder dat er eten of water werd uitgedeeld. ‘We hebben zwangere vrouwen en kinderen dagenlang in de rij zien staan, voeten in de modder, doorweekt vanwege de regen,’ zegt projectcoördinator Yves Wailly.
‘Sommigen hebben alleen maar een T-shirt aan. Mensen kunnen niet meer staan omdat hun voeten opgezwollen zijn. Zonder de begeleiding van onze hulpverleners of vrijwilligers mogen mensen de rij niet verlaten voor medische zorg. Onze mensen moeten zelf op zoek naar zieken en gewonden. Bovendien wordt het registratieproces steeds veranderd, zonder de vluchtelingen en de hulporganisaties in te lichten. Dit zijn onmenselijke omstandigheden.’
Onderkoeling en uitputting
De afgelopen 24 uur hebben teams van Artsen zonder Grenzen 53 mensen behandeld in Moria, waarbij 7 mensen symptomen van onderkoeling en uitputting vertoonden. De Griekse autoriteiten focussen bij de registratie enkel op de administratieve kant van het proces, maar laten na voor fatsoenlijke beschutting te zorgen en hebben drie weken geleden zelfs alle voedseldistributies gestopt.
Dit is in strijd met de EU-standaarden voor vluchtelingenopvang. De bestaande opvangkampen kunnen de toestroom aan vluchtelingen bovendien niet aan. Ook daar is nauwelijks toegang tot schoon water, eten en sanitaire voorzieningen.
Geen omkijken naar gezondheid en waardigheid
‘Al maandenlang spreken we ons uit over het gebrek aan actie en politieke wil van de Griekse autoriteiten om te zorgen voor een goede opvang van de duizenden vluchtelingen die hun leven riskeren om de Griekse eilanden te bereiken,’ zegt vluchtelingendeskundige Aurelie Ponthieu. ‘Veel mensen op Lesbos zien geen andere optie dan buiten de opvangkampen een slaapplek te zoeken. Daardoor worden ze vatbaar voor ziekten. Als dit registratiepunt, deze hotspot, model staat voor de manier waarop Europa vluchtelingen willen opvangen, dan maken we ons ernstig zorgen voor de toekomst. Er wordt niet omgekeken naar de gezondheid en waardigheid van een groep kwetsbare mensen.’